W tym tygodniu zajadam się wymyśloną w biegu sałatką z ziemniakami.
Powiem Wam, że sprawdziła się doskonale na kolację
i późny lunch w pracy.
Myślę, że w najbliższym czasie dorzucę obok na talerzu
aromatyczny kawałek mięsa z grilla.
Wtedy to już będzie można mówić o dobrym letnim obiedzie.
Zachęcam Was do przygotowania większej porcji,
bo sałatka równie dobrze smakuje nawet po dwóch dniach,
a w schłodzonej wersji może i lepiej.
Wiosenno- letnia sałatka ziemniaczana
Składniki:
4-5 średnich ziemniaków ugotowanych w "mundurkach"
pół puszki zielonej, młodej fasolki
3 łyżki kukurydzy z puszki
pół puszki tuńczyka
pół małej, posiekanej cebulki
świeża natka pietruszki
sół, pieprz
oliwa
Do miski wrzucam ugotowane, obrane za skórki i pokrojone ziemniaki, dodaję odsączone z zalewy fasolkę i kukurydzę oraz pokrojoną drobno cebulkę. Przyprawiam solą i pieprzem, polewam oliwą, delikatnie mieszam, a na koniec dodaję kawałki tuńczyka i natkę pietruszki.
Sałatkę pozostawiam na co najmniej godzinę w chłodnym miejscu.
Świetny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, naprawdę prosty i szybki do zrealizowania 😁
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń