Kiedy syn wrócił z wakacji w Warszawie, przygotowałam mu na obiad ulubiony zestaw tunezyjski. Dla córeczki powracającej z Tunezji, czekało jej ulubione danie z kuchni polskiej. Tak się żyje pomiędzy dwiema kulturami. Trudno uciec od jednej z nich, więc zawsze starałam się pokazać dzieciom każdą stronę dwóch ojczystych krajów.
Obiad zaserwowany na powrót córki też należy do naszych ulubionych, zwłaszcza w okresie jesiennym. Ziemniaki o tej porze roku smakują wyjątkowo, a kremowy sos z kurczakiem i pieczarkami wieńczy całość. Fajnie smakuje też z bagietką i wtedy można go podać na kolację.
Kremowy sos z kurczaka i pieczarek
Składniki:
300 gr piersi z kurczaka
6-8 pieczarek
pół cebuli
ziemniaki
2-3 łyżki gęstej śmietany i pół łyżeczki mąki ( do sosu )ż
duży zielony ogórek, 1 lyżka śmietany i 2 łyżki jogurtu naturalnego do mizerii
sól, pieprz do smaku, łyżeczka słodkiej, mielonej papryki, pół łyżeczki suszonej bazylii
olej do smażenia
Kroję kurczaka na średnie kawałki i doprawiam przyprawami, lekko skrapiam sokiem z cytryny, dodaję 2 łyżki oleju. Pozostawiam w lodówce na pół godziny, a następnie smażę na rumiano z obu stron. Dodaję pokrojone w plastry pieczarki i pokrojoną w kostkę cebulę. Po lekkim podsmażeniu wlewam wodę tak, aby przykryła mięso. Duszę pod przykryciem przez ok. 20 min, a na koniec wlewam mieszankę że śmietany, mąki i odrobiny gorącej wody. Gotuję jeszcze przez chwilę, a wierzch posypuję świeżą natką pietruszki.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Jestem ciekawa Twojej opinii.