Dzisiaj wkraczają na stół warzywa z jesiennej półki. Zawsze czekam na zbiory papryki, bo uważam, że o tej porze roku najlepiej smakuje. Przed laty dość często robiłam caponatę z oliwkami i bakłażanem, zatopioną w sosie pomidorowym. Tym razem dorzucę garść pokrojonej papryki i małe, świeże pomidorki. Wykorzystam tę wielokolorową, aby daniu nadać barw jesiennych.
To szybkie i praktyczne ragout warzywne podaję razem z pieczywem. Fajnie je się zajada, podgryzając chrupiącą bułeczkę. Możecie je również zaserwować z ryżem w ramach zdrowego, pełnowartościowego obiadu
Warzywne ragout we włoskim stylu
2 kolorowe papryki
maly bakłażan
6-8 koktajlowych pomidorków
1 lyżka koncentratu pomidorowego
pół cebuli, ząbek czosnku
kilka groszków cukrowych
kilka dowolnych oliwek
oliwa do smażenia
sól i pieprz do smaku, pół łyżeczki suszonej bazylii, pół łyżeczki suszonego oregano, szczypta płatków chili
Na dużej patelni podsmażam pokrojoną w paski paprykę , cebulę, w kostkę oberżynę , przekrojone na połówki pomidorki i posiekany czosnek. Dodaję przyprawy i wszystko razem podsmażam na 2 łyżkach oliwy. Po 2-3 minutach wlewam wodę, ale jedynie do pokrycia warzyw. Po ok. 15 minutach wrzucam groszek cukrowy i oliwki. Gotuję jeszcze przez ok 5 minut.
Danie podaję z bułkami lub bagietką ( kolacja ) lub z ryżem ( obiad ).
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Jestem ciekawa Twojej opinii.