niedziela, 24 października 2021

Warzywne ragout we włoskim stylu


Dzisiaj wkraczają na stół warzywa z jesiennej półki. Zawsze czekam na zbiory papryki, bo uważam, że o tej porze roku najlepiej smakuje. Przed laty dość często robiłam caponatę z oliwkami i bakłażanem, zatopioną w sosie pomidorowym. Tym razem dorzucę garść pokrojonej papryki i małe, świeże pomidorki. Wykorzystam tę wielokolorową, aby daniu nadać barw jesiennych.
To szybkie i praktyczne ragout warzywne podaję razem z pieczywem. Fajnie je się zajada, podgryzając chrupiącą bułeczkę. Możecie je również zaserwować z ryżem w ramach zdrowego, pełnowartościowego obiadu

Warzywne ragout we włoskim stylu

2 kolorowe papryki

maly bakłażan

6-8 koktajlowych pomidorków

1 lyżka koncentratu pomidorowego

pół cebuli, ząbek czosnku

kilka groszków cukrowych

kilka dowolnych oliwek

oliwa do smażenia

sól i pieprz do smaku, pół łyżeczki suszonej bazylii, pół łyżeczki suszonego oregano, szczypta płatków chili

Na dużej patelni podsmażam pokrojoną w paski paprykę , cebulę, w kostkę oberżynę , przekrojone na połówki pomidorki i posiekany czosnek. Dodaję przyprawy i wszystko razem podsmażam na 2 łyżkach oliwy. Po 2-3 minutach wlewam wodę, ale jedynie do pokrycia warzyw. Po ok. 15 minutach wrzucam groszek cukrowy i oliwki. Gotuję jeszcze przez ok  5 minut.

Danie podaję z bułkami lub bagietką ( kolacja ) lub z ryżem ( obiad ).




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.