Jest zimno, pochmurnie i smutno. To doskonały czas, aby pocieszyć oko odrobiną koloru, którego brak drastycznie odczuwam o tej porze roku. Przygotowałam sałatkę idealną na tę porę roku.
Tradycyjnie stworzyłam sałatkę w oparciu o aktualnie posiadane produkty w lodówce. Nie jest to sałatka tematyczna, jakie często oferuję na blogu. Jedynie dodatek pierożków jest zamierzonym dodatkiem i o niego oparłam pomysł na tę sałatkę.
Sałatka z pierożkami w sosie jogurtowym
Składniki:
4-6 gotowych podłużnych pierogów typu niemieckie Maultaschen z warzywnym nadzieniem
połowa średniej sałaty lodowej
1-2 jajka na twardo
2 małe ogórki konserwowe
lekko podsmażone kawałki zerwonej i zielonej papryki
kawałek gorgonzoli
2 łyżki kukurydzy
Na sos: 2 łyżki naturalnego jogurtu, 1 łyżka majonezu, 1 łyżka octu winnego, szczypta soli i pieprzu do smaku
Pierogi podsmażam dwustronnie na odrobinie masła. Na półmisku układam pokrojoną sałatę lodową, przekrojone na pół pierogi, ćwiartki jajek, kawałki podsmażonej wcześniej papryki, pokrojone w talarki ogórki konserwowe, kawałeczki gorgonzoli i pokrojoną w pióra cebulę.
Całość polewam jogurtowo-majonezowym sosem.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Jestem ciekawa Twojej opinii.