Powyższa sałatka w ogóle nie była zaplanowana. Po prostu zostało mi trochę jarmużu i chciałam go wykorzystać. Nie da się ukryć, że zimą cierpię na brak soczystych, lekkich sałatek. Stąd też pomysł na dzisiejszą, która dzięki mozzarelli i pomidorom choć trochę mi przypomina lato.
Sałatka z jarmużem, mozzarellą pomidorami i ogórkami
Składniki:
garść jarmużu
kilka mini kulek mozzarelli
kilka pomidorków koktajlowych
mały zielony ogórek
kilka zielonych oliwek
łyżka masła ( do jarmużu )
Na sos: 2 łyżki oliwy, łyżeczka octu winnego, szczypta mielonego czosnku, oregano i bazylii, sól i pieprz do smaku
Na maśle podsmażam kawałki jarmużu. Powinien być lekko chrupiący. Kiedy ostygnie, układam go na talerzu i dodaję przekrojone na pół kuleczki mazzarelli, kawałki pomidorków, ogórka i połówki oliwek. Całość polewam sosem z olwy, pozostawiam na chwilę do schłodzenia.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Jestem ciekawa Twojej opinii.