Kiedy zwyczajne jajka stają się nudne, to zachęcam Was do przygotowania ich w inny sposób. Nie jest to wyszukana wersja, ale bardzo przydatna w mroźne, zimowe dni. Jajka usadzone na kołderce z harissy z dodatkiem oliwy stanowią dealną propozycję na rozgrzewające śniadanie . W środku tygodnia nada się na błyskawiczny obiad. Dzięki temu uzyskacie odrobinę urozmaicenia w śródziemnomorskim stylu.
Jajka w sosie z harissy
Składniki:
2 jajka
2 łyżki harissy
1 łyżka oliwy
1 łyżka oliwy
2 łyżki tuńczyka
kilka czarnych oliwek
świeża natka pietruszki
pieprz z młynka
Harossę rozrabiam z wodą i oliwą, przekładam na talerz . Smażę jajka pod przykryciem i pozostawiam do ścięcia białka. Gotowe układam na sosie z harissy. Dodaję trochę tuńczyka i czarnych oliwek, posypuję posiekaną natką pietruszki i lekko skrapiam oliwą.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Jestem ciekawa Twojej opinii.