Jeśli macie ochotę na bezmięsny obiad, to proponuję dzisiejsza wersją moich warzywnych fantazji. Tradycyjnie nie mogło zabraknąć u mnie tunezyjskiego wpływu w postaci shakshuki z dodatkiem aromatycznych przypraw. Uznajmy to za główne danie, bo sami przyznajcie, kto by się mógł oprzeć smakowi i urokowi tego prostego dania? W celu uzyskania pełnowartościowego obiadu dorzucam jeszcze ryż, usmażone kawałki cukini i grillowaną kukurydzę.
Mam nadzieję, że bez oporów dacie się przekonać do bezmięsnego obiadu w tej formie. Jest zdrowy, pożywny, urozmaicony pod względem struktury i smaku, no i zachecająco wygląda.
Wegetariański zestaw obiadowy
Składniki:
ugotowany na sypko ryż
pokrojona w kostkę cukinia i lekko podsmażona cukinia ( odrobina soli i ziół prowansalskich )
małe kolby ugotowanej i lekko grillowanej lub podsmażonej na odrobinie masła kukurydzy
Shakshuka:
1 łyżka koncentratu pomidorowego i pół puszki posiekanych pomidorów
kawałki kolorowych papryk ( ładniejszy efekt, ale może być 1 czerwona i zielona)
pół średniej cebuli, świeża natka pietruszki
kilka zielonych i czarnych oliwek
3 jajka
sól, pieprz do smaku, pół łyżeczki harissy, pół łyżeczki czerwonej papryki, pół łyżeczki cuminu , pół łyżeczki tebl ( tunezyjska mieszanka, opcjonalnie),szczypta mielonego czosnku
Na dużej patelni smażę pokrojoną w drobne kawałki paprykę, cebulę z dodatkiem koncentratu pomidorowego, pomidorów z puszki i przypraw. Po ok.3-4 minutach wlewam pół szklanki wody, dobrze mieszam i dodaję wodę do przykrycia papryki. Gotuję przez ok.15 min, po czym wlewam delikatnie jajka i pozostawiam do dalszego gotowania pod przykryciem do ścięcia się białka ( żółtko ma pozostać plynne)., dodaję oliwki i świeżą natkę pietruszki.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Jestem ciekawa Twojej opinii.