sobota, 23 września 2017

Jesienny mix ziemniaczano - kukurydziany


Od dzisiaj oficjalnie mamy jesień.
Nie było jakichś wielkich znaków,
nie rozszalała się wichura,
nie pojawiły się mgły czy ulewy.
Dlaczego ? Ano costaricanischen, że my to już wszystko mieliśmy przez ostatnie tygodnie.
A dzisiaj niemalże powrót lata, słońce i błękit.
Skoro tak miło ü mnie sie zaczęło,
to proponuję Wam pyszny , łatwy i szybki obiad w pobudzających kolorach.

Jesienny mix ziemniaczano - kukurydziany

Składniki:

4 ziemniaki
pół czerwonej papryki
pót cebuli
2 małe ząbki czosnku
pół puszki kukurydzy
1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka harissy
sól, pieprz, tunezyski tabl ( opcjonalnie )
olej

Obrane ziemniaki kroję w kostkę, podsmażam wraz z koncentratem i przyprawami na oleju. Po 5 min dodaję pokrojoną w pióra cebulę, a po lekkim podsmażaniu w sosie wrzucam przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną na kawałki paprykę. Wlewam trochę wody, mieszam, a po chwili dodaję wodę, aby przykryła warzywa. Po 15 min wrzucam opłukaną kukurydzę z puszki, mieszam z sosem i pozostawiam na ciepłej płycie, już bez gotowania.
Danie podaję ze świeżym, chrupiąxym pieczywem.








2 komentarze :

  1. u nas w Hiszpanii też jeszce brak oznak jesieni... co nie znaczy, że nie można robić potraw jesiennych! Takie wspomnienia z Polski.... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie w domu więcej Tunezji niż Polski, a mieszkam obecnie na południu Niemiec 😊 A Hiszpanii szczerze zazdroszczę 😍

    OdpowiedzUsuń

Jestem ciekawa Twojej opinii.