czwartek, 7 września 2017

Na niby lato i niby jesień najlepsza shakshuka



Zdecydowanie nie jest to moja ulubiona pora roku.
Przed chwilą jeszcze szalone temperatury, radość, beztoska, totalne lenistwo,
a tu nagle chłodny powiew jesieni.
Przez ostatnie dni jest mi wyjątkowo ciężko.
Powroty z Tunezji nigdy do najłatwiejszych nie należały,
a cóż dopiero teraz prosto do pracy
i lada moment dzieci do szkoły.
W takie dni idealnie smakuje tunezyjska shakshuka.
Na pewno macie w domu jeszcze letnie pomidory i paprykę,
jajka pewnie też się znajdą,
zatem, do dzieła !

Tunezyjska shakshuka z pomidorami i papryką

Składniki:
( dzisiaj dla 2 osób )

2 jajka
3 pomidory
3 podłużne, średnio ostre papryki
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
łyżeczka harissy
sól, mielona słodka papryka
tabl ( tunezyjska przyprawa, nieobowiązkowo, ale ja zawsze dodaję )

Pomidory moczę przez chwilę we wrzątku, następnie obieram ze skórki i kroję w grubą kostkę.
Na rozgrzany na patelni oliwę lub olej wrzucam pokrojoną paprykę, pomidory, przyprawy. Podsmażam przez 2-3 min, następnie dodaję pokrojoną w pióra cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dalej smażę całość jeszcze przez chwilę, dodaję harissę lub ostrą, mieloną paprykę i zalewam niewielką ilością wody ( do przykrycia warzyw ). Gotuję jeszcze przez przez ok. 5 min, po czym wlewam do sosu 2 jajka. Podkręcam palnik do minimum i przykrywam patelnię pokrywką do lekkiego ścięcia jajek. Podaję z bagietką lub świeżymi bułkami.





Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.