środa, 20 września 2017

Sałatka z figami i gorgonzolą w sosie sojowym


Dzisiejszy wieczór smakuje wybornie.
Przypomina lato ze swoją lekką kuchnią,
a jednocześnie nie daje zapomnieć o pierwszych oznakach jesieni.
Marzą mi się tunezyjskie figi zrywane z okolicznych drzew
i przepełnione na wskroś słońcem,
ale teraz nie pogardzę tymi
prosto z nieniecko - tureckiego bazaru.
Na samą myśl o tych fioletowych owocach,
ukrytych pomiędzy liśćmi sałaty I zanurzanych w sojowo - miodowym sosie
cieknie ślinka...

Sałata z figami i gorgonzolą w sojowym sosie

Składniki:

2 figi
2-3 pomidorki koktajlowe
kawałek gorgonzoli
kilka oliwek
kilka liści mieszanej sałaty

Na sos: 4 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka oliwy, 1 łyżeczka miodu, pół łyżeczki mielonego imbiru ( wszystkie składniki umieścić w małym słoiku, zakręcić i wstrząsnąć kilka razy )

Na liściach sałaty układam gorgonzolę, figi, oliwki, pomidorki i polewam przygotowanym sosem.






Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.