środa, 20 września 2017
Sałatka z figami i gorgonzolą w sosie sojowym
Dzisiejszy wieczór smakuje wybornie.
Przypomina lato ze swoją lekką kuchnią,
a jednocześnie nie daje zapomnieć o pierwszych oznakach jesieni.
Marzą mi się tunezyjskie figi zrywane z okolicznych drzew
i przepełnione na wskroś słońcem,
ale teraz nie pogardzę tymi
prosto z nieniecko - tureckiego bazaru.
Na samą myśl o tych fioletowych owocach,
ukrytych pomiędzy liśćmi sałaty I zanurzanych w sojowo - miodowym sosie
cieknie ślinka...
Sałata z figami i gorgonzolą w sojowym sosie
Składniki:
2 figi
2-3 pomidorki koktajlowe
kawałek gorgonzoli
kilka oliwek
kilka liści mieszanej sałaty
Na sos: 4 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka oliwy, 1 łyżeczka miodu, pół łyżeczki mielonego imbiru ( wszystkie składniki umieścić w małym słoiku, zakręcić i wstrząsnąć kilka razy )
Na liściach sałaty układam gorgonzolę, figi, oliwki, pomidorki i polewam przygotowanym sosem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Jestem ciekawa Twojej opinii.