niedziela, 8 października 2017

Brzoskwiniowe müsli na deser


Ten deser jest jednym z najlepszych,
jakie ostatnio robiłam.
Uwielbiam codzienną miseczkę różnorodnego müsli i to moje zdrowe uzależnienie znalazło odbicie w dzisiejszym deserze.
Spróbujcie choć raz, a zrozumiecie, o czym mówię.
To doskonałe połączenie, lekko chrupiące, rozpływające się w ustach.
W dodatku przy podsmażaniu brzoskwiń
z kuchni wydobywa się nieziemski zapach.
Jeśli tak ma pachnieć jesień,
to ja poproszę.

Brzoskwiniowy deser z müsli

po 1 brzoskwini na osobę
1 budyń waniliowy
pół litra mleka
2 łyżki cukru
szklanka ulubionej mieszanki müsli
4 łyżki masła
2 łyżki cukru trzcinowego
listki świeżej melissy lub mięty

Na patelni rozpuszczam masło, wrzucam müsli, posypuję cukrem trzcinowym i przez 2-3 min lekko podsmażam. Przekładam do miseczki.
Na tej samej patelni lekko podsmażam pokrojone na ćwiartki brzoskwinie.
Gotuję budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jeśli deser będzie dla dwóch osób, to całego nie wykorzystacie, ale łatwiej jest po prostu przygotować całą porcję.
Do dużych kieliszków wsypuję po 2-3 łyżki podsmażonego müsli ( zostawiam trochę do posypania na koniec ), dodaję warstwę budyniu, a na wierzchu układam wcześniej podsmażone brzoskwinie. Posypuję je odrobiną pozostawionego müsli, cukrem trzcinowym i dodaję listki świeżej melissy lub mięty.


























Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.