sobota, 21 października 2017

Naleśniki z mulami pod beszamelem



Już od jakiegoś czasu nie proponowałam Wam naleśników.
Banalna sprawa, pewnie macie je w codziennym menu.
Te dzisiejsze są jednak inne
i należą się tylko wybranym.
Nie każdemu bowiem na słowo "mule" cieknie ślinka ( niektórym wręcz cierpnie język ).
Jak widzicie, to danie jest dla miłośników frutti di mare,a smakuje naprawdę wybornie.

Naleśniki z mulami

Składniki:

Na naleśniki:
2 jajka
1 szkl mleka
1 szkl mąki
pół szkl jogurtu naturalnego
olej do smażenia

Na sos beszamelowy:
4 łyżki masła
2 łyżki mąki
pół szkl mleka
szczypta soli i białego pieprzu

500 gr świeżych muli
natka pietruszki
pieprz z młynka
łyżka startego parmezanu

Mule płuczę dokładnie pod zimną wodą. Gotuję do otwarcia muszli. Wyjmuję z wody, ale jej nie wylewam.
Przygotowuję sos beszamelowy: roztapiam masło, dodaję mąkę, robiąc tzw. zasmażkę, następnie wlewam powoli mleko, przez cały czas mieszając. Lekko zagotowuję.
Pod koniec wrzucam garść muli i dodaję pół szkl wody, w których się gotowały.
Mieszam ciasto na naleśniki i je smażę. Następnie składam nalenaśnik na pół i wkładam kilka muli, polewam sosem, posypuję parmezanem, natką pietruszki i pieprzem z młynka. Dodatkowo układam wokół naleśników kilka muli w muszlach, które pozostały po ugotowaniu.





Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.