wtorek, 2 lipca 2019

Letni obiad w tunezyjskim stylu



Nie ma tunezyjskiego lata bez makaronu.
Możecie narzekać, że za gorąco, że nie pasuje.
że nie zjecie,
ale i tak obok tego dania nie przejdziecie obojętnie.
Możecie się dziwić, ale tak to działa.
Nawet w najbardziej upalny dzień roku przyjdzie czas, że zatęsknicie
za makaronem.
My uwielbiamy ten z dodatkiem ostrego sosu pomidorowego, z zieloną papryką, tuńczykiem i dużą ilością starego parmezanu.
Pamiętajcie, aby do obiadu zaserwować letnie owoce, które złagodzą ostrość sosu
i będą doskonałym orzeźwieniem.
Bez ni

Makaron z tuńczykiem i cieciorką

Składniki na dużą porcję :

300 gr dowolnego makaronu
2 czubate łyżki dobrego koncentratu pomidorowego
łyżeczka harissy
3 łyżki cieciorki z puszki
puszka tuńczyka
starty parmezan do posypania
2 zielone, podłużne papryki
3 ząbki czosnku
2 liście laurowe
sól, pieprz do smaku
łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
łyżeczka tabl (tunezyjska przyprawa, można pominąć)
olej

Do garnka wlewam 3 łyżki oleju, dodaję koncentrat z przyprawami i stopniowo podgrzewam, równocześnie mieszając całość. Po ok. 4 min wlewam odrobinę wody, dodaję harissę, posiekany czosnek i liście laurowe. Po wielokrotnym zamieszaniu wlewam szklankę wody i gotuję przez ok. 15 min, oczywiście uzupełniając poziom płynu. Na koniec dodaję do sosu cieciorkę i gotuję jeszcze przez 2 min.
Ugotowany al dente makaron mieszam z sosem, dodaję cieciorkę I tuńczyk. Równie dobrze można wrzucić tuńczyk na chwilę do gotującego się sosu, ale ja wolę dodać go dopiero na gotową porcję na talerzu.
Makaron z sosem posypuję parmezanem, dodaję oliwki.














Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.