piątek, 5 lipca 2019
Letnie sałatki na słonecznym stole
Kiedy słońce tak pięknie
oświetla mój kuchenny stół,
nabieram wyjątkowej ochoty
na lekkie sałatki.
Szczególnie lubię te, gdzie prym wiodą sezonowe warzywa.
Niewiele potrzeba tu do osiągnięcia zamierzonego efektu.
Sałatki są piękne, kolorowe,
nasączone promieniami słońca,
z minimalną ilością przypraw
i doskonałym, orzeźwiającym smakiem.
Tak mogą smakować jedynie latem.
Sałatka jajeczno - szparagowa
kilka zielonych szparagów
3 jajka na twardo
pół cebuli
sol, pieprz do smaku
oliwa, ocet winny
Szparagi i jajka na twardo kroję na dość duże kawałki, dodaję drobno posiekaną cebulę, łyżkę oliwy i pół łyżki octu winnego. Doprawiam solą i pieprzem.
Sałatka z awokado i kukurydzą
Składniki :
2 awokado
3 pomidory
pół puszki kukurydzy
kilka liści sałaty
sól, pieprz
oliwa
Wszystkie składniki kroję w dość dużą kostkę, delikatnie mieszam. Polewam łyżką oliwy, łyżką zalewy z kukurydzy oraz posypuję solą i pieprzem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Jestem ciekawa Twojej opinii.