piątek, 5 lipca 2019

Letnie sałatki na słonecznym stole


Kiedy słońce tak pięknie
oświetla mój kuchenny stół,
nabieram wyjątkowej ochoty
na lekkie sałatki.
Szczególnie lubię te, gdzie prym wiodą sezonowe warzywa.
Niewiele potrzeba tu do osiągnięcia zamierzonego efektu.
Sałatki są piękne, kolorowe,
nasączone promieniami słońca,
z minimalną ilością przypraw
i doskonałym, orzeźwiającym smakiem.
Tak mogą smakować jedynie latem.

Sałatka jajeczno - szparagowa

kilka zielonych szparagów
3 jajka na twardo
pół cebuli
sol, pieprz do smaku
oliwa, ocet winny

Szparagi i jajka na twardo kroję na dość duże kawałki, dodaję drobno posiekaną cebulę, łyżkę oliwy i pół łyżki octu winnego. Doprawiam solą i pieprzem.

Sałatka z awokado i kukurydzą

Składniki :

2 awokado
3 pomidory
pół puszki kukurydzy
kilka liści sałaty
sól, pieprz
oliwa

Wszystkie składniki kroję w dość dużą kostkę, delikatnie mieszam. Polewam łyżką oliwy, łyżką zalewy z kukurydzy oraz posypuję solą i pieprzem.




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.