Czy jest odpowiednia pora na kuchnię tunezyjską?
Odpowiedź jest oczywista, bo zawsze jest.
O, zwłaszcza dzisiaj, kiedy jest pochmurno
i smutno, a jedynym rozweselającym elementem może być energetyczny posiłek.
Wystarczą ziemniaki, cieciorka, nieco papryki z dużą ilością cuminu i pomidorów, a ze zwykłego dania może powstać danie w klimacie śródziemnomorskim.
Niby jest tunezyjskie, ale do kompletu brakuje wbitych na koniec jajek.
Na tym też polega to moje gotowanie, aby łączyć ze sobą smaki, mieszać elementy międzynarodowej kuchni.
Ziemniaki w cieciorką w sosie pomidorowym
Składniki :
1puszka pomidorów pelati
pół puszki cieciorki
3 średnie ziemniaki
pół czerwonej lub zielonej papryki
1 duży ząbek czosnku
sól, pieprz
pół łyżeczki harissy
pół łyżeczki cuminu
olej do smażenia
Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki podsmażam do zrumienienia. Wsypuję przyprawy, posiekany czosnek, dobrze mieszam. Kiedy ziemniaki nabiorą rumianej barwy, dodaję pomidory z puszki. Całość dobrze mieszam i gotuję przez 10 min. Następnie wrzucam oplukaną cieciorkę i gotuję przez kolejne 10 min. W razie potrzeby uzupełniam poziom wody. Gotowe danie posypuję świeżą natką pietruszki.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Jestem ciekawa Twojej opinii.