czwartek, 30 stycznia 2020

Ekspresowa ryba po grecku



Rybę po grecku jadamy nie tylko w święta.
Jest tak pyszna i łatwa w przygotowaniu,
że nie sposób zaserwować ją na co dzień.
Warzywa w sosie tworzą kołderkę,
pod którą ukrywa się smażona ryba.
Dzięki niezawodnemu cuminowi, który jest moją ulubioną przyprawą,
danie nabiera smaku typowego dla kuchni śródziemnomorskiej.
Jeśli użyjecie połowy składników,
otrzymacie porcję dla jednej osoby.
Jest jeszcze jedna zaleta tego dania,
które czyni je bardzo uniwersalnym.
Rybę w tej formie można spożywać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Mnie najbardziej odpowiada zimna wersja z dodatkiem bagietki,
ale to już Wasz wybór.

Ekspresowa ryba po grecku

Składniki:

300-400 gr filetów z dowolnej ryby
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz, pół łyżeczki cuminu
pół łyżeczki harissy
świeża natka pietruszki

Filety nacieram solą i pieprzem, smażę na niewielkiej ilości oleju aż do zrumienienia. Wyjmuję na papier kuchenny.
Marchewkę, pietruszkę i seler ścieram na tarce o grubych oczkach. Kroję por, cebulę i czosnek. Wszystkie składniki smażę w garnku z dodatkiem łyżki oleju i koncentratem pomidorowym. Po 5 min wlewam szklankę wody, a po dobrym wymieszaniu gotuję całość pod przykryciem przez ok. 20 min. W międzyczasie uzupełniam poziom wody.
Usmażone filety z ryby układam na półmisku, Na wierzch kładę łyżką warzywa w sosie także, aby równomiernie przykryć rybę. Całość posypuję świeżą natką pietruszki.
Rybę podaję z ugotowanymi ziemniakami lubi bagietką.



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.