czwartek, 22 października 2020

Zestaw obiadowy w orientalnym stylu


Dzisiejszy zestaw zawiera moje ulubione elementy kuchni tunezyjskiej i bliskowschodniej. Z tą kulturą się utożsamiam i w z nią w tle żyje od wielu lat. Bardzo lubię wplatać dania kuchni śródziemnomorskiej do codziennego menu, Dzięki jej różnorodności można stworzyć wspaniały niedzielny obiad na każdą porę roku. Myślę, że szczególnie teraz, kiedy wiszą nad nami ciężkie chmury ( dosłownie i biorąc pod uwagę obecną sytuację ) z chęcią sięgniemy po aromatyczne potrawy. Mnie już samo gotowanie wprawia w euforię, bo ta wspaniała mieszanka smaków i zapachów doskonale pobudza zmysły. 

Orientalny zestaw obiadowy

Zupa z pomidorów i papryki: 

4 duże pomidory ( zanurzone w gorącej wodzie, obrane ze skórki )
2 czerwone papryki
1 mala cebula
1 ząbek czosnku
sól, pieprz, czerwona papryka w proszku, oregano

Pokrojone pomidory, paprykę i cebulę podsmażam na maśle. Dodaję posiekany czosnek i przyprawy. Po 2-3 minutach zalewam wodą i gotuję przez ok. pół godziny. Po lekkim przestudzeniu miksuję na gładką masę.

HUMMUS - składniki:

1 puszka cieciorki
łyżka tahini
1 ząbek czosnku
szczypta soli, pół łyżeczki cuminu
łyżeczka soku z cytryny

Cieciorkę gotuję do miękkości w lekko osolonej wodzie z dodatkiem cuminu. Przestudzoną miksuję z tahini na gładką masę. Dodaję sok z cytryny i tyle zimnej wody, aby stworzyć kremową masę.

TAJINE ( tunezyjska zapiekanka z kurczakiem )

Składniki: 

1 mała pierś z kurczaka
3 jajka
100 gr startego żółtego sera o intensywnym smaku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
połowa zielonej lub czerwonej papryki
pół cebuli
sól, pieprz, cumin i tabel ( tunezyjska mieszanka- opcjonalnie )
1 łyżka bułki tartej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
świeża natka pietruszki
Pokrojonego w drobną kostkę kurczaka podsmażam na oleju z dodatkiem koncentratu pomidorowego. Dodaję pokrojoną w pióra cebulę i przyprawy. Po 3- minutowymi smażeniu wlewam szklankę wody. Gotuję przez ok. 15 min, a na koniec wrzucam pokrojoną w kostkę paprykę. W misce roztrzepuję jajka, wlewam gotowy sos z mięsem, dodaję ser, bułkę tartą, proszek do pieczenia i posiekaną natkę pietruszki. Całość bardzo dokładnie mieszam. i przelewam do żaroodpornego naczynia lub dwóch mniejszych. Piekę w temperaturze 180 stopni przez ok. pół godziny ( jeśli masa nie jest zbyt wysoka ). Po 20 min kroję zapiekankę w romby i wstawiam na ostatnie 10 minut.




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.