Czy to nie jest wspaniałe danie na jesień? Zawiera piękne odcienie żółci, wspaniale pachnie i przygotowuje się je w niecałą godzinę. To moje wystrzałowe danie na dni, kiedy nie mam pojęcia co ugotować. Oczywiście, co jest typowe dla mojej kuchni, sięgnęłam po inspirację z Tunezji. Dzięki kurkumie potrawa ma orientalny smak, a ostra papryka nadaje jej pikantności.
Ragout z kurczaka
4 dowolne części z kurczaka ( pałki, bioderka)
3 duże ziemniaki
1 mała cebula
1 duży ząbek czosnku
1 mała czerwona papryka
1 zielona, ostra papryka
sól, pieprz do smaku, 1,5 łyżeczki kurkumy,
pół łyżeczki czerwonej, słodkiej papryki
świeża natka pietruszki
olej do smażenia
Obieram kurczaka ze skóry. układam na patelni, wlewam 2 łyżki oleju, dodaję przyprawy.
Smażę na małym ogniu, po ok. 2 minutach dodaję posiekany czosnek, a chwilę po tym wlewam szklankę wody. Gotuję przez ok. 20 minut, pamiętając o uzupełnianiu poziomu wody tak, aby przykrywała mięso. Na koniec dodaję pokrojone na duże ćwiartki ziemniaki. Kiedy już się stają miękkawe, wrzucam pokrojoną na duże kawałki czerwoną paprykę, zieloną w całości i cebulę pokrojoną w pióra. Sos po wyparowaniu wody powinien samoistnie zgęstnieć.
Danie smakuje doskonale z chrupiącą bagietką, oprószone drobno posiekaną, świeżą natką pietruszki.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Jestem ciekawa Twojej opinii.