środa, 21 października 2020

Wegetariański sos do spaghetti



To najprostsze spaghetti, jakie przygotowuję bez mięsa. Dla zmiany smaków i ze względu na różne pory roku, staram się wykorzystywać różne warzywa. Bazą do sosu są zawsze pomidory, latem świeże, a w okresie zimowym w formie przecieru.
Moimi ulubionymi dodatkami są warzywa o twardej strukturze, jak np. marchewka, biała czy czerwona rzepa, a pod koniec gotowania lubię dorzucić te strączkowe, jak np. cieciorka.
Dla podkreślenia smaku i dodania nuty śródziemnomorskiej, używam cuminu czy oregano, a dla lekkiej pikantnościi dodaję podłużną, średnio ostrawą paprykę.
Jest to bardzo uniwersalny sos do makaronu. Często dodaję większą ilość warzyw, a wówczas można się nim zajadać z dodatkiem pieczywa.

Wegetariański sos do makaronu

2 łyżki koncentratu 

lub puszka pomidorów pelati

pół łyżeczki soli, pół łyżeczki czerwonej, mielonej papryki, pół łyżeczki cuminu, szczypta oregano

pół łyżeczki harissy

2 marchewki

garść cieciorki 

ząbek czosnku

olej, ostra papryka.

W garnku podsmażam koncentrat lub pomidory z puszki z 2 łyżkami oleju. Dodaję przyprawy i posiekany ząbek czosnku. Przez ok. 3 min podsmażam całość, a później wlewam pół szklanki wody, ponownie smażę, a po chwili wlewam szklankę wody i wrzucam pokrojoną w talarki marchewkę. Gotuję przez ok. 15 min, a na kolejne 5 min wrzucam odsączoną cieciorkę i podłużną, ostrą paprykę. Jeśli chcecie zrezygnować z ostrości, wówczas pomińcie paprykę. 

Sos mieszam z ulubionym makaronem, a na koniec dodaję oliwki i świeżą natkę pietruszki.



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.