Wegetariański sos do makaronu
2 łyżki koncentratu
lub puszka pomidorów pelati
pół łyżeczki soli, pół łyżeczki czerwonej, mielonej papryki, pół łyżeczki cuminu, szczypta oregano
pół łyżeczki harissy
2 marchewki
garść cieciorki
ząbek czosnku
olej, ostra papryka.
W garnku podsmażam koncentrat lub pomidory z puszki z 2 łyżkami oleju. Dodaję przyprawy i posiekany ząbek czosnku. Przez ok. 3 min podsmażam całość, a później wlewam pół szklanki wody, ponownie smażę, a po chwili wlewam szklankę wody i wrzucam pokrojoną w talarki marchewkę. Gotuję przez ok. 15 min, a na kolejne 5 min wrzucam odsączoną cieciorkę i podłużną, ostrą paprykę. Jeśli chcecie zrezygnować z ostrości, wówczas pomińcie paprykę.
Sos mieszam z ulubionym makaronem, a na koniec dodaję oliwki i świeżą natkę pietruszki.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Jestem ciekawa Twojej opinii.