Bardzo lubię wszelkie odmiany sałaty. począwszy od lodowej po lekko gorzkawej endywii po urocze listki roszponki. Zazwyczaj przygotowuję dowolną sałatę z vinegretem lub po prostu z oliwą i odrobiną soku z cytryny.
Wersje jesienn - zimowe są nieco bogatsze, bo poza pomidorami czy ogórkami dorzucam inne składniki. W ten sposób sałatka staje się nie tylko dodatkiem do obiadu, lecz daniem samym w sobie. Z dodatkiem świeżego pieczywa smakuje doskonale.
Sałatka z jajkiem i tuńczykiem w sosie jogurtowym
Składniki:
dowolna mieszanka sałat ( u mnie z roszpunką )
3 jajka na twardo
pół puszki tuńczyka
kilka pomidorków koktajlowych
kilka oliwek
3 łyżki kukurydzy z puszki
Sos do sałatki-skladniki:
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
łyżeczka octu winnego
łyżka wody
łyżeczka oliwy
sól, pieprz, mielony czosnek
Na talerzu lub półmisku rozkładam liście sałaty, dodaję pokrojone na ćwiartki jajka na tworde, porozrzucane kawałki tuńczyka, pomidorki, oliwki, kukurydzę i całość polewam sosem jogurtowym.
smakowita!
OdpowiedzUsuńDziękuję 😊
OdpowiedzUsuń