piątek, 23 października 2020

Pyszna sałatka z jajkiem i tuńczykiem

Bardzo lubię wszelkie odmiany sałaty. począwszy od lodowej po lekko gorzkawej endywii po urocze listki roszponki. Zazwyczaj przygotowuję dowolną sałatę z vinegretem lub po prostu z oliwą i odrobiną soku z cytryny.

Wersje jesienn - zimowe są nieco bogatsze, bo poza pomidorami czy ogórkami dorzucam inne składniki. W ten sposób sałatka staje się nie tylko dodatkiem do obiadu, lecz daniem samym w sobie. Z dodatkiem świeżego pieczywa smakuje doskonale.

Sałatka z jajkiem i tuńczykiem w sosie jogurtowym

Składniki:

dowolna mieszanka sałat ( u mnie z roszpunką )

3 jajka na twardo

pół puszki tuńczyka

kilka pomidorków koktajlowych

kilka oliwek

3 łyżki kukurydzy z puszki

Sos do sałatki-skladniki:

2 łyżki jogurtu naturalnego

1 łyżka majonezu

łyżeczka octu winnego

łyżka wody

łyżeczka oliwy

sól, pieprz, mielony czosnek

Na talerzu lub półmisku rozkładam liście sałaty, dodaję pokrojone na ćwiartki jajka na tworde, porozrzucane kawałki tuńczyka, pomidorki, oliwki, kukurydzę i całość polewam sosem jogurtowym.







2 komentarze :

Jestem ciekawa Twojej opinii.