Jeśli uda Wam się przepłynąć statkiem przez Bosfor lub dotrzeć podwodnym tunelem do azjatyckiej części Stambulu, zajrzyjcie do Paçi Cafe. Jest to restauracja położona w centralnym punkcie miasta, pięknie usytuowana przy brzegu morza, zawsze pelna gości i oferująca klasykę tureckiej kuchni.
Właśnie odbyliśmy wycieczkę na położony na wzgórzu meczet, przeszliśmy dziesiątki kilometrów i zwiedziliśmy całą okolicę. Rozglądamy się za widokowym miejscem z lokalną kuchnią. Sądząc po ilości gości, jesteśmy pewni, że to będzie odpowiedni wybór. Dania są proste, typowe dla tego regionu, ceny przystępne, więc szybko decydujemy się na kebab Adana z dodatkiem bulguru lub ryżu, obowiązkowo z ajranem i warzywnymi dodatkami. Kebab jest doskonale doprawiony i smakuje inaczej niż w europejskiej części Stambułu.
Po obiedzie pijemy, tradycyjnie już, herbatkę turecką. Dla niej jestem zawsze w stanie zrezygnować z ukochanej kawy. Zamawiamy ciasto orzechowe i czekoladowe i jest to udany wybór. W trakcie deseru upajamy się widokiem miasta, krzykiem mew i przybywającym kolejnym statkom.
Tak przyjemnie nam się tu siedzi, ale czas myśleć o powrocie. Decydujemy się na tunel pod Bosforem, dzięki czemu w błyskawicznym tempie znajdujemy się po drugiej stronie miasta.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Jestem ciekawa Twojej opinii.