Desery w słoiczkach, pucharkach czy innych, małych pojemniczkach toe moje zbawienie. Nie zawsze znajduję czas na pieczenie czy mam pod ręką potrzebne składniki.
Przy takim skoiczkowym deserze nie ma określonych norm. Wnętrze aranżujesz według własnych potrzeb i fantazji. Mogą to być wersje ściśle tematyczne, związane z ulubionym owocem czy rodzajem müsli. U mnie latem są to najczęściej przekładańce owocowe, popularne do niedawna overnight oats, a w porze jesienno-zimowej sięgam po kaszkę mannę, puding i masło orzechowe. Smak urozmaicam cynamonem, imbirem czy goździkami. O tej porze roku wykorzystuję orzechy, rodzynki i żurawinę. Tworzą doskonały efekt smakowy i wizualny.
Orzechowy deser w pucharku
Składniki:
2 łyżki masła orzechowego
2-3 łyżki kaszki manny
2 kubki mleka
2 łyżki dowolnych orzechów mielonych
Do dekoracji: jeźyny, orzeszki piniowe, mieszanka müsli
Na dno słoiczka czy pucharka kładę po płaskiej łyżce masła orzechowego. Gotuję kaszkę mannę, sprawdzając jej gęstość. W razie potrzeby dosypuję więcej lub mniej. Jeszcze ciepłą przelewam do pucharków. Pozostawiam do ostygnięcia. Następnie posypuję wierzch warstwą z mielonych orzechów. Na koniec wkładam po 2-3 jeźyny ( mogą być inne owoce) , posypuję mieszanką müsli i orzeszkami piniowymi.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Jestem ciekawa Twojej opinii.