Sałatki jemy w naszym domu o każdej porze roku. Do moich ulubionych należą świeże, lekkie, z mieszanką zielonych sałat i vinegretem.
Jesienią zmieniany repertuar na bardziej sycące sałatki. Pojawiają się w nich warzywa, które są nie tyłko dodatkiem, ale właśnie tworzą całą potrawę. Staram się unikać sosów majonezowych, bo nie dość, że są tuczące, to wszystko smakuje jednakowo. Lubię poczuć wyraźny smak marchewki czy ziemniaka. Dzisiejsza salatka spełnia te wszystkie obietnice. Możecie ją podać na obiad jako samodzielne danie lub jako dodatek do smażonego mięsa.
Sałatka z ziemniaków na jesienne dni
Składniki:
4 średnie ziemniaki
4 jajka na twardo
kawałek piersi od kurczaka ( może być połowa piersi )
sól, pieprz kolorowy z młynka, łyżka harissy
olej lub oliwa
kilka zielonych oliwek, świeża natka pietruszki
Kawałek mięsa solę, pieprzę i podsmażam z dwóch stron na złocisty kolor, a lekko ostudzone kroję na małe kawałki.
Ziemniaki kroję w drobną kostkę i gotuję w lekko osolonej wodzie. Odstawiam do ostudzenia.
Gotuję jajka na twardo i lekko ostudzone kroję w kostkę.
Wszystkie składniki mieszam delikatnie, polewam sosem z harissą ( 1 płaska łyżka harissy, 1 łyżka oliwy, 1 łyżka wody ). Doprawiam do smaku solą i pieprzem z młynka, dodaję pokrojone oliwki i świeżą natkę pietruszki.
Pyszna ta sałatka!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję 😊
OdpowiedzUsuń