środa, 3 marca 2021

Naleśniki z tuńczykiem i serem zapiekane w sosie pomidorowym


Zawsze jest odpowiednia pora na naleśniki. Stanowią tak dobry materiał, że wielokrotnie, pod różną postacią gościły w moich postach. Na pogodę i niepogodę, nadziane i zapiekane są niedrogim rozwiązaniem na każdą porę roku. W okresie zimowym podaję je w gęściejszym sosie, a latem z dużą ilością warzyw i sałatką. 

Dzisiejsza propozycja jest odpowiednia na chwiejną porę roku. Coraz częściej pojawia się słońce, ale chłodne powietrze sprawia, że z chęcią sięgamy do ciepłych dań. Takie zapiekane naleśniki możecie zostawić w piecyku i w razie potrzeby podgrzać. Na ciepło smakują najlepiej.

Naleśniki zapiekane w sosie pomidorowym

Składniki:

6-8 naleśników

1 puszka tuńczyka w oleju

250 gr startego sera ( u mnie cheddar )

pół cebuli 555

1 łyżka harissy

1 puszka pomidorów pelati

1 ząbek czosnku 6 ust

sól, pieprz do smaku, pół łyżeczki słodkiej, mielonej papryki

Ciasto na naleśniki ( duża porcja ):

3 jajka

2 szklanki mąki pszennej

1 szklanka mleka

połowa szklanki gazowanej wody

1 łyżka jogurtu naturalnego

szczypta soli, olej do smażenia

Najpierw miksuję ciasto na naleśniki. Smażę je na minimalnej porcji oleju, najlepiej po 2  sztuki na osobę. Naleśnik smaruję  delikatnie harissą. Układam kawałki tuńczyka ( odsączone na sitku ), posiekaną cebulę i ser. Zwijam w rulon i układam na dnie żaroodpornego naczynia . Podobnie robię z pozostałymi naleśnikami. Ułożone  ciasno obok siebie zalewam sosem pomidorowym ( pomidory pelati gotowane przez 15 minut, z dodatkiem soli, pieprzu i ząbka czosnku ). Wierzch posypuję startym serem. Piekę w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.






Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.