Na najbliższy obiad poleca się szybkie i pyszne spaghetti. Moim zdaniem nie może istnieć dobra kuchnia bez zapasu makaronu. Nie mam tu na myśli szaleństwa zakupowego w czasie pandemii, ale podstawowego wyposażenia spiżarni. Bez makaronu taka nie ma prawa istnieć, dlatego zawsze mam pod ręką cieniutkie spaghetti. Takie mi najbardziej odpowiada. Najlepiej prosto z wody z odrobiną oliwy, czosnku i parmezanu.W tym temacie prostota jest najlepsza. Dzisiejsze spaghetti też należy do gatunku nieskomplikowanych. Wystarczy główka brokułów i podkręcający smak boczek. Ot i cała filozofia pysznego dania w biegu.
Spaghetti z brokułami i boczkiem
Składniki:
300 gr spaghetti
1 brokuł
2 łyżki pokrojonego w kostkę boczku
2 łyżki startego parmezanu lub grana padano
1 łyżka masła
Najpierw dzielę na części i gotuję w lekko osolonej wodzie brokuły. Pilnuję, aby były twardawe, nie do końca ugotowane. Gotowe podsmażam na patelni z dodatkiem łyżki masła.
Gotuję spaghetti al dente. Wykładam porcję na talerz, posypuję lekko podsmażonym boczkiem pokrojonym w kostkę i startym parmezanem.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Jestem ciekawa Twojej opinii.