wtorek, 23 marca 2021

Jajka w stylu śródziemnomorskim

 


Jeśli kiedykolwiek zastanawiam się, co przygotować na szybki lunch, to wybieram jajka. Zawsze stanowią bazę nieplanowanego, prostego posiłku. Lubię jajka, bo świetnie pasują do produktów pochodzenia śródziemnomorskiego. Najchętniej łączę jajka z tuńczykiem i cieciorką, a po dodaniu szczypty ukochanego cuminu, powstaje mieszanka smaków typowa dla Tunezji. To nieskomplikowane danie może stanowić pożywne śniadanie na nadal chłodne dni lub też, jeśli pójdziecie o krok dalej, ekspresowy obiad.  Jajka umieszczone w sosie pomidorowym przekształcą się w prosty lunch,  a dodatek chrupiącej bagietki przywoła wakacyjne wspomnienia z wojaży. 

Jajka w sosie pomidorowym z cieciorką i tuńczykiem

Składniki:

3-4 jajka na twardo

pół puszki tuńczyka

1 puszka ciecierzycy ( 250 gr )

1 szklanka przecieru pomidorowego

mała czerwona cebula, kilka oliwek

świeża natka pietruszki

oliwa, sól, mielony czosnek,cumin, harissa

Gotuję jajka na twardo. Wlewam przecier pomidorowy do małego garnka, dodaję sól, odrobinę harissy, szczyptę mielonego czosnku, łyżkę oliwy i gotuję przez ok. 10 min. W międzyczasie dolewam odrobinę wody.

Na minimalnej ilości oliwy podsmażam cieciorkę z odrobiną cuminu. Wystarczy zaledwie 5-7 minut, bo ta z puszki jest już praktycznie gotowa.

Gotowy sos o konsystencji sosu do pizzy wylewam na talerz ( najlepiej łyżką, lekko go rozmazując po całym talerzu ). Naokoło układam ćwiartki jajek, a na środku cieciorkę. Na wierzch dodaję kawałki tuńczyka, pokrojoną cebulę, oliwki i natkę pietruszki. Całość polewam delikatnie oliwą i posypuję cuminem.








Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.