piątek, 5 marca 2021

Tunezyjski zestaw obiadowy na weekend

Po raz kolejny poszukałam inspiracji wśród moich ulubionych tunezyjskich dań i się nie zawiodłam. Niestety pogoda na weekend spłatała nam figla i nawet kwitnące forsycje nie są w stanie polepszyć nastroju. Nadciąga kolejna fala zimnego powietrza, a co jest dla mnie najbardziej bolesne, bez słońca. 

Podsylam Wam zatem energetyzujące kolory w zestawie obiadowym w tunezyjskim stylu. Znajdziecie tu pikantną zupę pomidorową ( chorba ), gulasz z indyka z fasolą ( market loubia ) i lekką sałatkę ( salad tunisienne ). Wszystko jest aromatyczne dzięki wspaniałym przyprawom, jak kmin rzymski ( cumin ), mieszanka  ziaren kolendry, kminu ii czosnku ( tabel ), dodatkowi cytryny i świeżej natki pietruszki.

 To wszystko sprawia, że uwielbiam gotować tunezyjskie potrawy, bo w pewnym sensie przypominają mi o raju utraconym. To zupa gotowana w mroźną zimę w naszym warszawskim domu, mięsne ragoût z fasolą przygotowywane przez teściową w rozgrzanej słońcem kuchni czy sałatka robiona ze świeżutkich warzyw z porannego spaceru po souku. Są to momenty, które utrwalilam w albumach ze zdjęciami ze wspaniałych, tunezyjskich przygód w kuchni, ale i staram się je przywołać poprzez gotowanie ulubionych potraw z kraju zachodzącego słońca.

Tunezyjska sałatka ( salad tunisienne )

Składniki:

2 jajka na twardo 

po połowie czerwonej i zielonej papryki

kawałek zielonego ogórka, duży pomidor

cebula, świeża natka pietruszki, sól, pieprz

2 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny

Warzywa kroję w drobną kostkę, doprawiam do smaku, dodaję oliwki i jajka na twardo, polewam mieszanką oliwy i soku z cytryny.

Możecie dodać kawałki tuńczyka, ale nie jest to konieczne.



Ragoût z indyka i fasoli ( market loubia )
Składniki:
300 gr mięsa na gulasz z indyka ( wołowiny )
1 puszka dużej fasoli ( w Tunezji zawsze mała i wcześniej namoczona )
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 duży ząbek czosnku
1 duża cebula
1 podłużna, ostra papryka
sól, pieprz do smaku, pół łyżeczki cuminu, pół łyżeczki harissy, olej do smażenia
Mięso, koncentrat i przyprawy podsmazam na oleju dość długo w dużym garnku. Dodaję przyprawy, harissę i posiekany czosnek. Stopniowo wlewam wodę, nadal podsmażam, następnie uzupełniam wodę do przykrycia mięsa i gotuję pod przykryciem przez ok. godzinę. Na ostatnie 10 min wrzucm pokrojoną w grube pióra cebulę i opłukaną fasolę.



Pikantna zupa pomidorowa ( chorba )

Składniki:

150-200 gr wołowiny

1,5 łyżki koncentratu pomidorowego

3 - 4 yżki makaronu orzo ( w kształcie ryżu )

1 cebula,  2 ząbki czosnku

sól, pieprz do smaku, pół łyżeczki tabel ( patrz wyżej )

pół łyżeczki słodkiej papryki, szczypta kurkumy, pół łyżeczki harissy, ostra papryka, olej do smażenia

Podsmażam mięso pokrojone w drobną kostkę wraz z koncentratem pomidorowym i przyprawam oraz posiekanym czosnkiem. Zajmuje to ok. 5 min. Stopniowo wlewam wodę w takich ilościach, aby ostatecznie przykryła mięso. W międzyczasie uzupełniam poziom wody, ale nie za dużo. Po ok. 45 min gotowania wlewam 3 szklanki gorącej wody i wrzucam pokrojoną w pióra cebulę, makaron oraz na ostatnie 3 minuty ostrą paprykę. Zupę doprawiam świeżym sokiem z limonki/cytryny i posiekaną natką pietruszki.




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.