To jest zdecydowanie jedna z moich najbardziej ulubionych sałatek. Przez lata królowała u nas w domu na stole w czasie wszelkich rodzinnych uroczystości, ale także i w zwyczajne dni Jest tak uniwersalna, że nie znam osoby, której by nie smakowała. No, może z wyjątkiem jednej z moich córek, która tę sałatkę również uwielbia, ale dla niej zawsze przygotowywałam wersję bez cebuli. Dla mnie to nieodłączny element, ale matczyna dobroć nie zna granic, więc z reguły była i druga, bezcebulowa wersja.
Możecie polewać ją różnymi sosami z wyszukanymi dodatkami, ale dla mnie najlepsza wersja jest z oliwą. Smaki sera, ogórków, pomidorów i oliwek tak się doskonale przenikają, że nie należy obciążać sałatki dodatkowymi smakami.
Czwkam na lato i rozgrzane słońcem warzywa. Wtedy sałatka w stylu greckim wchodzi na wyższy poziom smakowy.
Sałatka z fetą w greckim stylu
Składniki:
1 opakowanie fety
1 nieduży ogórek
garść kolorowych pomidorków
kilka czarnych oliwek
1 średnia czerwona cebula
oliwa
sól, kolorowy pieprz z młynka do smaku, pół łyżeczki oregano
Do tostów: oliwa, mielony czosnek, szczypta ziół prowansalskich
Fetę i ogórki kroję w grubą kostkę, pomidory na połówki, cebulę w pióra, a oliwki w krążki. Całość polewam oliwą z oliwek, posypuję solą, oregano i kolorowym pieprzem z młynka.
Chleb tostowy przekrawam wzdłuż, smaruję oliwą wymieszaną z czosnkiem w proszku , odrobiną ziół prowansalskich i szczyptą soli. Piekę przez chwilę aż do zrumienienia.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Jestem ciekawa Twojej opinii.