Można zwiedzić pół świata i spróbować tysiąca śniadań, aby w końcu stwierdzić, że tureckie kahvalti jest najlepsze. Ta mieszanka potraw, warzyw, salaty i serów ma w sobie pewną magię. Lubię ten proces, gdy kelnerzy pojawiają się z kolejnymi, barwnymi miseczkami i wprawnym ruchem umieszczają je na stole. Oczy próbują nadążać za kolejną wnoszoną porcją, ale i tak na próżno, bo w mgnieniu oka stół mieni się kolorami i nęci zapachami.
Oczywiście w domu musicie sami pełnić tę funkcję i to raczej Wy będziecie donosić kolejne talerzyki. A umieścić na nich możecie wszystko, co Wam podsunie wyobraźnia. Obowiązują jednak pewne reguły.. Na stole powinny się znaleźć najwspanialsze, tureckie sery, jajka z dodatkiem wołowej kiełbasy, cudowny, mięciutki chlebek z ziarnami czarnuszki, świeża natka pietruszki czy kolendra i aromatyczna herbata podawana w tulipanowych szklaneczkach.
Krąży mi po głowie aranżacja stołu wielkanocnego i powiem Wam szczerze, że widzę ją właśnie w takiej formie. Zapewne dodam więcej jajek, zwyczajnych na twardo że szczypiorkiem i majonezem, kolorowych z nadzieniem, porozstawiam rzeżuchę i trawę w donicach oraz bukiet ze słonecznych żonkili.
Jak się zaopatrujecie na taką wersję stołu świątecznego? Ja jestem miłośniczką fuzji tradycji z nowoczesnością, klimatów rodzinnych z egzotyką, więc jest to dla mnie idealne rozwiązanie.
Turecki zestaw śniadaniowy:
jajka z kiełbasą w sosie pomidorowym
turecki ser
twardy ser żółty w kostkach
ogórki, pomidory, papryka
podsmażane paski kolorowej papryki
rzodkiewka, kiełki
ajwar
sałata
oliwki, ostre papryczki w zalewie, czerwona cebula
borówki, maliny
miód, marmolada
turecki chleb z czarnuszką
ajran, herbata w szklaneczkach
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Jestem ciekawa Twojej opinii.