W tym roku w Wielką Sobotę pracuję do późnych godzin, więc nie będzie szaleństwa z pieczeniem ciast. Może pojawi się jedynie mazurek, ale ten raczej nie wymaga długich godzin w piecyku, a jedynie odrobiny fantazji przy dekorowaniu.
Nie będą to jednak święta bez odrobiny slodyczy, a już na pewno nie u nas. Możliwe, że pojawi się deser w pucharku z zawartością zależną od pogody. Jeśli ciepło się utrzyma, to zaserwuję warstwowy deser z owocami, a w razie ochłodzenia podam wersję bananowo-czekoladową. Zgodnie z prognozą nastawiam się na chłód, więc pucharek będzie prawdopodobnie w stylu czekoladowym.
Deser z mascarpone i bananami
Składniki:
1 opakowanie mascarpone
2 żółtka
2 łyżeczki cukru, kilka kropli aromatu waniliowego
1 opakowanie ciastek czekoladowych
1 duży banan
kakao do posypania
waflowe rurki do dekoracji
Miksuję żółtka z cukrem na gładką masę i stopniowo dodaję mascarpone.
Na dnie pucharka układam pokruszone ciastka. Układam warstwę z mascarpone, następnie plasterki bananów, pokruszone ciastka i kolejną warstwę mascarpone. Wierzch posypuję kakao i drobno pokruszonymi ciastkami. Dodaję rurki dla ozdoby.
250 czy 500 g mascarpone?
OdpowiedzUsuń250 gr to wystarczająca porcja dla 2-3 osób
Usuń