czwartek, 1 kwietnia 2021

Ekspresowy deser bananowo-czekoladowy na święta

W tym roku w Wielką Sobotę pracuję do późnych godzin, więc nie będzie szaleństwa z pieczeniem ciast. Może pojawi się jedynie mazurek, ale ten raczej nie wymaga długich godzin w piecyku, a jedynie  odrobiny fantazji przy dekorowaniu.

Nie będą to jednak święta bez odrobiny slodyczy, a już na pewno nie u nas. Możliwe, że pojawi się deser w pucharku z zawartością zależną od pogody. Jeśli ciepło się utrzyma, to zaserwuję warstwowy deser z owocami, a w razie ochłodzenia podam wersję bananowo-czekoladową. Zgodnie z prognozą nastawiam się na chłód, więc pucharek będzie prawdopodobnie w stylu czekoladowym.

Deser z mascarpone i bananami

Składniki:

1 opakowanie mascarpone

2 żółtka

2 łyżeczki cukru, kilka kropli aromatu waniliowego

1 opakowanie ciastek czekoladowych

1 duży banan

kakao do posypania

waflowe rurki do dekoracji

Miksuję żółtka z cukrem na gładką masę i stopniowo dodaję mascarpone.

Na dnie pucharka układam pokruszone ciastka. Układam warstwę z mascarpone, następnie plasterki bananów, pokruszone ciastka i kolejną warstwę mascarpone. Wierzch posypuję kakao i drobno pokruszonymi ciastkami. Dodaję rurki dla ozdoby.






2 komentarze :

Jestem ciekawa Twojej opinii.