piątek, 2 kwietnia 2021

Sałatka z jajek na ostatnią chwilę

 


Nie można jej nazwać klasyczną sałatką, ale naprawdę uratowała mój zeszłoroczny, świąteczny stół. Znakomicie wpasowała się w poniedziałkowe śniadanie. Lekka, bez sosu, bez długich przygotowań, stąd moje uwielbienie do tej prostej formy podania jajek. Wystarczy zaopatrzyć się w kilka listków roszponki, szczypiorek i ulubione kiełki. O jajkach na twardo chyba nie muszę wspomnieć, bo to oczywista oczywistość? 😁

Jajka z roszponką i kiełkami

4-5 jajek ugotowanych na twardo

garść roszponki

majonez do dekoracji jajek

szczypiorek, świeża natka pietruszki

dowolne kiełki ( u mnie rzodkiewki )

sól, kolorowy pieprz z młynka, chilli w płatkach

Ugotowane na twardo jajka kroję na połówki i układam na dużym talerzu. Na każdą część daję kapkę majonezu. Pomiędzy jajkami układam listki roszponki. Na wierzchu rozrzucam kiełki, pokrojony szczypiorek, natkę pietruszki, posypuję solą, pieprzem z młynka i chilli w płatkach.






Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.