wtorek, 21 stycznia 2025

Deser tiramisu w stylu Dubai chocolate

 


Rzadko korzystam z internetowych trendów, bo najchętniej tworzę własne kompozycje kulturalne. Jako że uwielbiam krem pistacjowy, który ostatnio zrobił furorę, postanowiłam przygotować popularny obecnie deser z jego użyciem. 

Klasyczna Dubai chocolate aż tak nie podbiła mojego serca jak deser tiramisu w tym stylu. Jest zdecydowanie ciekawszy smakowo niż czekolada i pięknie prezentuje się jako deser w szklankach. 

Deser podałam w okresie noworocznym, ale możecie go zaserwować o każdej porze roku. Na pewno zrobi wrażenie na gościach, zwłaszcza podany w ładnych szklaneczkach. Kiedy wkroczyłam z moją wersją tiramisu na tacy, było słychać tylko "wow".

1 opakowanie ( 200 gr ) tureckiego Kadayif anielskie wlosy )

5 łyżek kremu pistacjowego 

1-1/5 łyżki masła 

1 opakowanie podłużnych biszkoptów 

duży kubek zaparzonej i ostudzonej kawy rzozpuszczalnej

Na krem: 

150 gr mascarpone

200 gr kremowej śmietanki 

1 cukier waniliowy 

Na patelni podsmażam kadayif z masłem, mieszając przez cały czas aż do zrumienienia. Łączę z kremem pistacjowym, dobrze mieszam całość i odstawiam do ostygnięcia.

Ubijam bitą śmietanę, dodaję mascarone wymieszane z cukrem waniliowym. 

Na dnie szklanki układam zanurzone na krótko w wywarze z kawy po 3-4 biszkopty, dodaję warstwę kremu ze śmietana, następnie tę z kadayif i kremem pistacjowym, wierzch polewam roztopioną nutellą i posypuję posiekanym pistacjami.

Gotowy deser odkładam na co najmniej godzinę do lodówki i wyjmuję krótko przed podaniem.






Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.