Noworoczne śniadanie jest unie nieodzownym elementem rozpoczęcie kolejnego roku. Zazwyczaj odbywa się ono w porze obiadu, bo pierwszym warunkiem udanego startu jest wyspanie się po szaleństwach sylwestrowej nocy, a drugim doprowadzenie domu do prowizorycznego porządku.
Uwielbiam naszą śniadaniową tradycję. Na stole dumnie króluje drożdżowa świnka, która w moim niemieckim regionie jest obowiązkowym wypiekiem na Nowy Rok. Najpierw każdy losuje ciasteczko szczęścia z nadzieją, że wróżba będzie zapowiedzią dobrego lub lepszego roku.
Dla domowników lub pozostałych gości serwuję następujące dania:
sałatka warzywna z majonezem i tuńczykiem
sałatka ziemniaczana w sosie jogurtowo- majonezowym
sałatka z rukoli, pomarańczy, gruszek, granatu w sosie vinaigrette z miodem
sałatka grecka z fetą, pomidorami, ogórkami i oliwkami
jajka na twardo z majonezem i szczypiorkiem
zawijaki z tortilli z pastą tuńczykową oraz z serem i szynką
koreczki z winogronami, serem i szynką oraz z pomidorkami, mozzarellą i borówkami
drożdżowa świnka, ciasteczka szczęścia
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Jestem ciekawa Twojej opinii.