niedziela, 19 stycznia 2025

Cytrynowe babeczki z kremem mascarpone

 

Kiedy zobaczycie te piękne babeczki, to nie powinniście się zdziwić, że zrobiły furorę na świątecznym stole. Ich maślany posmak doskonale komponuje się z cytryną lub pomarańczą. Możecie korzystać zamiennie z dodatku obu owoców. Całość zwieńcza doskonały krem na bazie mascarpone z lekką cytrynową nutą. 

U mnie te babeczki doskonale prezentowały się w czasie świąt Bożego Narodzenia, ale  poniższy przepis jest uniwersalny i możecie go wykorzystać przy dowolnej okazji i porze roku.

Cytrynowe babeczki z kremem mascarpone 

Składniki:

1,5 szkl mąki 

3/4 szkl cukru 

2 jajka

1/2 szkl maślanki lub kefiru

115 gr masła 

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 

łyżka soku z cytryny 

Krem:

150 gr mascarpone 

200 ml śmietanki kremówki 

50 gr masła 

starta skórka z jednej cytryny

Najpierw miksuję masło z cukrem i stopniowo dodaję jajka. Do puszystej masy dodaję kefir lub maślankę oraz sok z cytryny, delikatnie mieszam bez użycia miksera. Następnie wsypuję etapami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie mieszam szpatułką. Babeczki piekę w temperaturze 180 stopni przez ok. 20-25 minut.

W międzyczasie przygotowuję krem: mascarpone miksuję z masłem, dodaję startą skórkę z cytryny i ubitą śmietanę.Delikatnue mieszam całość. Nakładam krem do rękawa cukierniczego (u mnie  tyłka 1 cm ) i wyciskam go okrężnymi ruchami na babeczka CH.

Udekorowane babeczki wstawiam do lodówki i wyjmuję krótko przed podaniem.








Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.