Kiedy zobaczycie te piękne babeczki, to nie powinniście się zdziwić, że zrobiły furorę na świątecznym stole. Ich maślany posmak doskonale komponuje się z cytryną lub pomarańczą. Możecie korzystać zamiennie z dodatku obu owoców. Całość zwieńcza doskonały krem na bazie mascarpone z lekką cytrynową nutą.
U mnie te babeczki doskonale prezentowały się w czasie świąt Bożego Narodzenia, ale poniższy przepis jest uniwersalny i możecie go wykorzystać przy dowolnej okazji i porze roku.
Cytrynowe babeczki z kremem mascarpone
Składniki:
1,5 szkl mąki
3/4 szkl cukru
2 jajka
1/2 szkl maślanki lub kefiru
115 gr masła
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka soku z cytryny
Krem:
150 gr mascarpone
200 ml śmietanki kremówki
50 gr masła
starta skórka z jednej cytryny
Najpierw miksuję masło z cukrem i stopniowo dodaję jajka. Do puszystej masy dodaję kefir lub maślankę oraz sok z cytryny, delikatnie mieszam bez użycia miksera. Następnie wsypuję etapami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie mieszam szpatułką. Babeczki piekę w temperaturze 180 stopni przez ok. 20-25 minut.
W międzyczasie przygotowuję krem: mascarpone miksuję z masłem, dodaję startą skórkę z cytryny i ubitą śmietanę.Delikatnue mieszam całość. Nakładam krem do rękawa cukierniczego (u mnie tyłka 1 cm ) i wyciskam go okrężnymi ruchami na babeczka CH.
Udekorowane babeczki wstawiam do lodówki i wyjmuję krótko przed podaniem.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Jestem ciekawa Twojej opinii.