Świąteczne obiady należą do moich ulubionych. W otoczeniu dekoracji wszystko wygląda pięknie, a smakuje jeszcze lepiej. Za każdym razem odnoszę wrażenie, że w takich chwilach potrawy są jedynie dodatkiem do wspaniałych spotkań i rozmów z ludźmi, którzy dużo dla mnie znaczą. Niemniej zawsze staram się podać dla męskiej części dobry kawałek mięsa, z reguły coś, czego nie jadamy na co dzień, a dla damskiej coś na osłodę.
Dzięki różnorodności dań mogę dzisiejszy zestaw polecić na proszony obiad czy kolację w okresie zimowym, ale niekoniecznie w czasie świąt.
Świąteczny lub niedzielny zestaw obiadowy:
pieczony udziec z indyka w marynacie z musztardy, cytryny, majeranku i wędzonej papryki, z dodatkiem świeżego rozmarynu
domowe, lekko podsmażone kopytka
tagliatelle w sosie grzybowo-śmietanowym ze świeżą natką
mieszanka sałat ( zielona , rukola i radicchio) z pomidorkami, ogórkami w sosie vinaigrette
deser: naleśniki z nadzieniem w stylu dubai chocolate
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Jestem ciekawa Twojej opinii.