Czy też tak macie, że wraz z pierwszymi promieniami słońca macie ochotę na pyszną, orzeźwiającą sałatkę? Choćby nie wiem jak było zimno i w prognozie pojawiło się minus 10 stopni, to już ten czas, kiedy zielone liście wkraczają u mnie do kulinarnego repertuaru.
Dzisiejsza propozycja jest idealnym rozwiązaniem na zdrowy, lekki obiad lub kolację. Dzięki zawartości jajek i tofu dostarcza odpowiednich wartości odżywczych i jednocześnie stanowi sycące, zdrowe danie. Równie dobrze może być dodatkiem do mięsa czy ryby, jeśli planujecie powitać wiosnę w zdrowej wersji siebie.
Sałatka na zdrowie
Składniki:
dowolna mieszanka zielonej sałaty ( u mnie z roszponką )
2 jajka na twardo
2 małe, ugotowane buraki
100-150 gr wędzonego tofu
kawałek fety
kilka pomidorków koktajlowych
Na sos: 3 łyżki oliwy, łyżeczka octu winnego. łyżeczka miodu, szczypta mielonego czosnku, pół łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
Na dnie talerza układam poszarpane liście sałaty, dodaję pokrojone w kostkę, buraki, tofu ( lekko podsmażone ), fetę, pokrojone w ćwiartki jajka i kawałki pomidorków koktajlowych. Wszystkie składniki lekko mieszam i polewam sosem.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Jestem ciekawa Twojej opinii.