czwartek, 30 stycznia 2025

Sałatka na zdrowie

 


Czy też tak macie, że wraz z pierwszymi promieniami słońca macie ochotę na pyszną, orzeźwiającą sałatkę? Choćby nie wiem jak było zimno i w prognozie pojawiło się minus 10 stopni, to już ten czas, kiedy zielone liście wkraczają u mnie do kulinarnego repertuaru.

Dzisiejsza propozycja jest idealnym rozwiązaniem na zdrowy, lekki obiad lub kolację. Dzięki zawartości jajek i tofu dostarcza odpowiednich wartości odżywczych i jednocześnie stanowi sycące, zdrowe danie. Równie dobrze może być dodatkiem do mięsa czy ryby, jeśli planujecie powitać wiosnę w zdrowej wersji siebie.

Sałatka na zdrowie 

Składniki: 

dowolna mieszanka zielonej sałaty ( u mnie z roszponką )

2 jajka na twardo 

2 małe, ugotowane buraki 

100-150 gr wędzonego tofu

kawałek fety

kilka pomidorków koktajlowych

Na sos: 3 łyżki oliwy, łyżeczka octu winnego. łyżeczka miodu, szczypta mielonego czosnku, pół łyżeczki suszonych ziół prowansalskich

Na dnie talerza układam poszarpane liście sałaty, dodaję pokrojone w kostkę, buraki, tofu ( lekko podsmażone ), fetę, pokrojone w ćwiartki jajka i kawałki pomidorków koktajlowych. Wszystkie składniki lekko mieszam i polewam sosem. 








Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.