To marchewkowe ciasto gościło dość często w mojej zimowej kuchni. Przed świętami zastąpiłam cynamon przyprawą do piernika i w ten sposób otrzymałam czysto bożonarodzeniowy smak. Ta wersja wyjątkowo smakuje w zimowe dni, tak więc śmiało możecie upiec to łatwe, a jakże pyszne ciasto.
Ciasto marchewkowe w wersji piernikowej
Składniki:
250 gr mąki pszennej
200 gr drobnego cukru
150 ml oleju
3 jajka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
łyżeczka sody
łyżeczka cynamonu lub przyprawy do piernika
łyżka posiekanych orzechów włoskich
Składniki na krem do przełożenia ciasta:
1 opakowanie serka typu Philadelphia
100 gr cukru pudru
50 gr miękkiego masła
Do przygotowania ciasta używam składników w temperaturze pokojowej. Na najwyższych obrotach miksuję jajka z cukrem przez ok. 4 minuty. Dodaję olej i ponownie miksuję z mniejszą mocą. Dodaję stopniowo starte marchewki i delikatnie mieszamy z ciastem.
W osobnej misce mieszam mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, szczyptą soli oraz z cynamonem ( druga wersja z przyprawą do piernika).
Do miski z masą jajeczno-marchewkową dodaję stopniowo mieszankę z drugiej miski, delikatnie mieszając wszystkie składniki.
Przekładam ciasto do dowolnej formy( unie owalna ) i piekę w temperaturze 180 stopni przez 45-50 min.
Ostudzone ciasto przekrawam wzdłuż na połowę. Smaruję kremem że zmiksowanego serka z masłem i cukrem pudrem. Pozostały krem rozsmarowuję na wierzchu ciasta oraz dekoruję posiekanymi pistacjami i dowolną posypką.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Jestem ciekawa Twojej opinii.