sobota, 18 stycznia 2025

Ciasto marchewkowe w wersji piernikowej

 


To marchewkowe ciasto gościło dość często w mojej zimowej kuchni. Przed świętami zastąpiłam cynamon przyprawą do piernika i w ten sposób otrzymałam czysto bożonarodzeniowy smak. Ta wersja wyjątkowo smakuje w zimowe dni, tak więc śmiało możecie upiec to łatwe, a jakże pyszne ciasto.

Ciasto marchewkowe w wersji piernikowej

Składniki:

250 gr mąki pszennej 

200 gr drobnego cukru 

150 ml oleju 

3 jajka 

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 

szczypta soli 

łyżeczka sody

łyżeczka cynamonu lub przyprawy do piernika 

łyżka posiekanych orzechów włoskich 

Składniki na krem do przełożenia ciasta:

1 opakowanie serka typu Philadelphia 

100 gr cukru pudru

50 gr miękkiego masła 

Do przygotowania ciasta używam składników w temperaturze pokojowej. Na najwyższych obrotach miksuję jajka z cukrem przez ok. 4 minuty. Dodaję olej i ponownie miksuję z mniejszą mocą. Dodaję stopniowo starte marchewki i delikatnie mieszamy z ciastem.

W osobnej misce mieszam mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, szczyptą soli oraz z cynamonem ( druga wersja z przyprawą do piernika).

Do miski z masą jajeczno-marchewkową dodaję stopniowo mieszankę z drugiej miski, delikatnie mieszając wszystkie składniki. 

Przekładam ciasto do dowolnej formy( unie owalna ) i piekę w temperaturze 180 stopni przez 45-50 min.

Ostudzone ciasto przekrawam wzdłuż na połowę. Smaruję kremem że zmiksowanego serka z masłem i cukrem pudrem. Pozostały  krem rozsmarowuję na wierzchu ciasta oraz dekoruję posiekanymi pistacjami i dowolną posypką.







Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.