poniedziałek, 26 października 2015

Jesienny couscous z kurczakiem i dynią




Znalazłam sposób na pokochanie jesieni
i antidotum na deszczowe smutki.
Najlepiej na mnie działa kolor pomarańczowy,
a tego, na szczęście, o tej porze roku nie brakuje.
Otaczam się nim na każdym kroku,
rozkładam kolorowe misy, orientalne ozdoby,
intensywnie poszukuję pomarańczu w kuchni.
Od lat jesteśmy miłosnikami kulinarnych dyni.
Oczywiscie robimy dyniowe potworki,
lubimy dynię w słodko-octowej zalewie,
ale naszym faworytem jest duszenie jej w tunezyjskich sosach.
Wspaniale komponuje się z pozostałymi warzywami i ostrym sosem.
Nasze dzieci, kiedy jeszcze były małe,
wyciągały z sosu parzące kawałki dyni
i wpychały je całe do roześmianych buzi.
Teraz zdecydowanie inaczej działa ich kulinarna wyobraźnia
Córeczki  wzdychają do dyniowego latte,
a synek uwielbia pomaraćzowo-śmietanowy krem.


Couscous z kurczakiem i dynią

Składniki:

300 g couscousu ( lub dostępny w Polsce paczkowany kuskus )
3-4 kawałki kurczaka ( np. 2 ćwiartki podzielone na pół )
3 łyżki koncentratu pomidorowego
3-4 łyżki oleju
2 duże ząbki czosnku
1 mała cebula
2 marchewki
1 mała biała rzepa
3 ziemniaki
200-300 g dyni
3 łyżki cieciorki z puszki
2 łyżeczki soli,
1 łyżeczka harissy lub ostrej papryki w proszku,
1 łyżeczka tunezyjskiej przyprawy tabl ( opcjonalnie )
2 liście laurowe

Etap pierwszy:

Myję, obieram i kroję na kawałki warzywa. Odkładam na bok, później stopniowo będę je dokładać do sosu.

Etap drugi:

Kawałki mięsa mieszam w garnku z olejem, koncentratem i powoli podsmażam. Po ok.10 min dodaję wyciśnięty przez praskę czosnek, mieszam przez 2-3 min i stopniowo dodaję ciepłą wodę do zakrycia mięsa. Gotuję na średnim ogniu przez ok.40-45 min w zależności od wielkości kawałków mięsa. W międzyczasie mieszam i uzupełniam wodę. Kiedy mięso zaczyna się robić lekko miękkie, do sosu wrzucam twarde warzywa : marchewkę i rzepę.

Etap trzeci:

Jakieś pół godz przed końcem gotowania zaczynam przygotowywać couscous. Do dużej miski wsypuję couscous, wlewam 1 łyżkę oleju, dobrze mieszam, następnie dodaję szklankę zimnej wody. Po wymieszaniu odstawiam na 5-10 min aż kaszka zwiększy swoją objętość. W tym czasie do sosu wrzucam pozostałe warzywa, w tym duże kawałki dyni.
Nad gotującym się sosem  stawiam górną część garnka z couscousem i całość gotuję przez 15, max 20 min.
Po ugotowaniu couscous przekładam do dużej miski, dodaję szczyptę pieprzu i curry, łyżeczkę masła, mieszam dokładnie. Następnie wlewam sos, mieszam całość, układam na dużym talerzu i dekoruję mięsem i warzywami.
Do dania doskonale pasują kefir naturalny lub bałkański jogurt oraz oliwki.











1 komentarz :

Jestem ciekawa Twojej opinii.