Przez cały tydzień czekam na niedzielny obiad.
Po tygodniowym pośpiechu mam ochotę zwolnić, wyluzować,
najchętniej wyłączyć telefon, odseparować się od świata,
zaszyć w kącie z dobrą książką...
Oczywiście wyjątek stanowi gotowanie.
Dla tej przyjemnej czynności jestem w stanie
porzucić wszelkie zasady odpoczynku.
Lubię porozkładać produkty, fantazjować,
łączyć ze sobą nietypowe składniki,
powoli obierać, kroić podsmażać.
Do tego orientalna muzyka i zapachy stopniowo uwalniające się z garnka.
Wszystkie niedziele chcę zachować w moim sercu
jako wyjątkowo rodzinny czas.
Nikt nigdzie nie wychodzi, nie walczy o pierwszeństwo,
panuje ogólne rozleniwienie i nieokeślona błogość.
Zapraszam Was na naszą tunezyjską niedzielę.
W zestawie znajdziecie pyszne kotlety z mięsem i ziemniakami,
z dużą ilością natki pietruszki,
z dodatkiem frytek z piecyka i apetycznym sadzonym jajkiem.
Dodatkowo serwujemy szpinakowy sos z fasolą, ale to to jest temat
na osobna historię.
Kotlety z ziemniaków i mięsa mielonego
Składniki:
500 g mięsa mielonego z wołowiny lub indyka
4 srednie ziemniaki
1 cebula
2 jajka
sól, pieprz
natka pietruszki
3-4 łyżki mąki pszennej
olej do smażenia
Mięso mielone podsmażam na oleju z dodatkiem soli i szczypty pieprzu oraz z posiekaną drobno cebulą przez ok.10 min.
Etap drugi:
Obrane i pokrojone na małe kawałki ziemniaki gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Zostawiam je do przestudzenia, po czym rozdrabniam widelcem, a następnie łączę z podsmażonym wcześniej mięsem. Dodaję 3-4 łyżki mąki ( zależnie od wilgotności masy ) oraz 2 jajka. Wszystkie produkty łączę i lepię kotlety w kształcie hamburgerów. Następnie smażę je z dwóch stron na rumiany kolor.
Etap trzeci:
Dla każdego wykładam na talerz po kotlecie, dodaję upieczone w piecyku frytki oraz jajko sadzone.
U mnie dodatkowo znajdziecie pyszny tunezyjski sos z poprzedniego obiadu, ale przepis znajdzie się w osobnym poście.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Jestem ciekawa Twojej opinii.