sobota, 3 października 2015

Krówkowo-kakaowy przekładaniec w towarzystwie małej czarnej



Ma być słodko, kremowo i nieskomplikowanie.
Najlepiej na już.
Kiedy nasze weekendowo-poobiednie zachcianki sięgają zenitu,
nie zadowolimy się byle czym,
a zwłaszcza długim czekaniem.
Z pomocą przychodzi, jak zwykle, domowy przekładaniec.
Herbatniki, masa budyniowa, masa krówkowa
oto niezbędny zestaw do szybkich ciast.
Mogę nie mieć składników na obiad,
ale do ciasta jak najbardziej.
Ciasto rosnie w oczach i to bez pieczenia.
Wysokość zależy od Was,
ale wydaje mi się, że 3 warstwy poprzekładanych herbatników są odpowiednie.
Do tego mała czarna i udane popołudnie gwarantowane.

P.S. Do ciasta mozecie dodać dobra książkę lub rozmowę z ukochaną osobą.

Warstwowe ciasto bez pieczenia

Składniki:

5-6 paczek kakaowych herbatników
1 puszka masy krówkowej
pół kostki masła
1 opakowanie śmietany 36%
1 duży budyń waniliowy lub śmietankowy
3/4 litra mleka
2 łyżki cukru
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
kakao do posypania wierzchu ciasta

Przygotowuję budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przy czym do proszku dodaję po łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej. Po wystudzeniu masę miksuję z masłem w temperaturze pokojowej.
Po przełożeniu poszczególnych warstw ciasto odstawiam na 2-3 godziny do lodówki.

Kolejność układania warstw:

herbatniki
masa krówkowa
herbatniki
masa budyniowa
herbatniki
masa krówkowa
bita śmietana
kakao













Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.