Kiedy dni bywają smutne jak dziś,
to choćby nie wiem jak by się człowiek starał,
to i tak go dopadnie ponury nastrój.
Na nic zda się marzenie o złotej jesieni, kiedy za oknami straszy.
Kuchnia, jeszcze do niedawna oblewana promieniami słońca,
wysyła jednoznaczne sygnały: "nie wchodź", "nic nie rób", "nie dzisiaj".
Nie, u mnie nie jest tak łatwo.
Zgłodniała gromadka przyjdzie zaraz na obiad,
a jak go nie znajdzie, to rzuci się na zapychajace tosty z serem.
Szybko więc wstawiam wodę na makaron, w międzyczasie kroję i doprawiam mięso,
a kiedy zaczyna się podsmażać i wydzielać zachęcające zapachy,
to przestaję żałować,
że wzięłam się za gotowanie.
Mięso szybko jest gotowe, a kremista śmietanka kończy obiadowe dzieło.
Tak to ja mogę gotować,
ale i tak już tęsknię za poważniejszym wyzwaniem.
Chyba niedługo wymyślę jakiś wieloskładnikowy zestaw,
o czym ośmielę się Was niebawem powiadomić.
Makaron w sosie śmietanowym z kurczakiem
Składniki:
400-500 g piersi z kurczaka
500 g makaronu w formie kokardek
1 śmietana 12 %
1 mała cebula
odrobina parmezanu do posypania
sól wg uznania, szczypta pieprzu, czerwona mielona papryka ( 1/5 łyzeczki )
olej do smażenia
Mięso z piersi kurczaka, myję i kroję w dość dużą kostkę. Dodaję przyprawy i podsmażam na oleju.
Po 5 min dodaję dość grubo posiekaną cebulę. Po następnych 5 min wlewam odrobinę wody, dobrze mieszam wszystkie składniki, przez cały czas podsmażając. Następnie stopniowo uzupełniam wodę, ale tylko tak, aby przykryła mięso. Po ok.15 min zagęszczam sos śmietaną, a po 2-3 min zdejmuję garnek z płyty. Dodanie odpowiedniej porcji śmietany zależy od ilości sosu, który chcecie sporządzić. Podawane proporcje możecie spokojnie podzielić na połowę, jesli gotujecie dla 2-3 osobowego grona.
Do przygotowanego sosu wrzucam ugotowany wcześniej makaron al dente, dobrze mieszam, a po przełożeniu na talerze posypuję parmezanem.
sieht sehr lecker aus,,,,
OdpowiedzUsuńdanke für deine lieben WORTE
aber hast du gesehen das ich auch
einen
ÜBERSETZERBLOG habe
da schreibe ich das ganze noch mal ohne DIALEKT
oben rechts ist der LINK,,,,ggggg
bin gerade dabei den POST von gestern
zu übersetzen,,,,,freu,,,freu,,,
habe noch einen feinen TAG
bis bald die BIRGIT