czwartek, 24 września 2015

Waniliowe babeczki na jesienne smutki



Pieczenie babeczek to nasze ulubione zajęcie w kuchni.
Nic tak nie jednoczy rodziny jak kulinarne być albo nie być.
Z babeczkami to nawet jest jeszcze lepiej.
Nie można ich tak sobie zwyczajnie upiec.
Trzeba to zrobić z sercem.
To odwieczny rytuał,
który z roku na rok kosztuje mnie więcej ...sprzątania i zamieszania.
Cała trójka chętna do (współ)pracy, zwłaszcza przy końcowym etapie, czyli lukrowaniu.
To już jest prawdziwa magia, bo każdy przenosi swoje dekoracyjne wyobrażenia do rzeczywistości.
Na blatach wokół nas leżą porozrzucane papilotki, miseczki z kolorową zawartością,
brokatowe posypki, delikatne serduszka, posrebrzane kuleczki.
Przez chwilę świat wydaje się bajecznie kolorowy,
a nawet najzwyklejsze waniliowe babeczki stają się małymi dziełami sztuki.

Najłatwiejsze waniliowe babeczki

Składniki:
( w temperaturze pokojowej ! )

3 jajka
1 szklanka cukru
3 szklanki mąki pszennej
100 g masła
starta skórka z cytryny
laska wanilii lub kilka kropli olejku waniliowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody

Na lukier:

3 szklanki cukru pudru
odrobina gorącej wody
kilka kropli czerwonego barwnika spożywczego

Żółtka wraz z cukrem i masłem ucieram na puszystą masę. Robię to przez 4-5 min na najwyższych obrotach miksera. Następnie dodaję przesianą wcześniej mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oraz skórkę z cytryny i wanilię ( olejek waniliowy ). Ponownie mieszam całość, już bez używania miksera. Ciasto nakładam porcjami ( ok. 2/3 wysokości ) do formy na babeczki. Piekę w temperaturze 170 stopni przez ok.25 min.
W osobnych miseczkach przygotowuję biały, czyli naturalny i czerwony lukier. Po wlaniu do cukru pudru odrobinę gorącej wody,  ucieram masę energicznie do powstania kremowej konsystencji.
Wystudzone babeczki lukruję, dodaję ozdobną posypkę i układam w kolorowym papilotkach.









Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.