wtorek, 15 września 2015

Kotlety z kalafiora, czyli sprytna imitacja hamburgera



Wszyscy zajadają się kalafiorem.
To bardzo smaczna moda,
która trwa wiele lat i pewnie długo jeszcze nie przeminie.
To ulubiony smak dzieciństwa i zwyczaj oznajmiający nadejście jesieni.
Proponowałam Wam kiedyś kalafior w sosie tunezyjskim,
a dzisiaj zachęcam do zrobienia kotlecików z tym uniwersalnym warzywem.
Możecie je wykorzystać do szkolnej kanapki,
podać jako lżejszą wersję hamburgera
lub polać aromatycznym sosem pomidorowym w tunezyjskim stylu.
Wybór należy do Was, bo my już wszystkie wersje przerobiliśmy,
a ta jest wyjątkowo pyszna.

Kotlety z mięsem mielonym i kalafiorem

Składniki:

500 g mięsa mielonego z wołowiny lub indyka
1 średni kalafior
1 cebula
2 jajka
sól, pieprz, 2 liście laurowe
natka pietruszki
3-4 łyżki mąki
olej do smażenia

Na sos:

2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
sól, łyżeczka harissy lub ostrej, mielonej papryki

Etap pierwszy:

Mięso mielone podsmażam na oleju z dodatkiem soli i szczypty pieprzu oraz z posiekaną drobno cebulą przez ok.10 min.

Etap drugi:

Kawałki kalafiora gotuję do miękkości z dodatkiem liści laurowych. Zostawiam go do przestudzenia, po czym rozdrabniam widelcem, a następnie łączę z podsmażonym wcześniej mięsem. Dodaję 3-4 łyżki mąki pszennej ( zależnie od wilgotności masy ) oraz 2 jajka. Wszystkie produkty łączę i lepię kotlety w kształcie hamburgerów. Następnie smażę je z dwóch stron na rumiany kolor.

Etap trzeci:

W garnku podsmażam koncentrat pomidorowy na oleju przez ok.3 min, następnie dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Smażę jeszcze przez chwilę, przez cały czas dobrze mieszając, po czym dolewam stopniowo wodę i gotuję jeszcze przez ok.5-7 min aż do powstania gęstego sosu.

Na talerzu układam po 2 kotlety na osobę i polewam je pikantnym pomidorowym sosem.







2 komentarze :

  1. Robiłam kiedyś kotleciki z dodatkiem kalafiora, były pyszne :) W tym sosie wyglądają naprawdę smakowicie! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie są pyszne i nieskomplikowane. Mogą umilić jesienny obiad 😊 Dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam 😘

      Usuń

Jestem ciekawa Twojej opinii.