Co prawda mamy już weekend,
ale już teraz dobrze jest pomyśleć
o zestawach obiadowych na kolejny tydzień.
Grunt to dobry plan i to w każdej dziedzinie życia.
Nie powiem, że w kuchennych poczynaniach mam wszystko uporządkowane.
Nie, to by było dla takich wariatów jak my stanowczo za dużo.
Jednak zawsze mam ze dwa, trzy dania, które potrzebuję na już,
bo ledwie wrócę skonana z pracy, już muszę pędzić w świat
z ambitnymi planami na życie ( czytaj: bieganie po urzędach, trening syna, mecz ).
Oto więc danie na takie szalone dni.
To naprawdę nic wielkiego, banalna kombinacja podstawowych składników z lodówki,
kuchni tunezyjskiej i... braku czasu.
Może być bez panierowanej ryby lub w ogóle bez ryby,
a i tak powstanie smaczny obiad w zabiegany dzień.
Szybki obiad z rybą i tunezyjską wersją jajek
Składniki:
500 g filetów z morszczuka
po 200 g frytek na osobę
po 1 jajku na osobę
2 jajka do panierki
miseczka bułki tartej
6-8 pomidorków koktajlowych
2 cebule
cukinia
sól, pieprz, ostra mielona papryka, cumin do ryby, oregano do cukinii
natka pietruszki
olej do smażenia
Na patelni podsmażam cebulę pokrojoną w pióra, dodaję przyprawy i wrzucam połówki pomidorków koktajlowych. Po 5-7 min wrzucam po 1 jajku na osobę i mieszam przez chwilę ( jak przy jajecznicy ).
Rozmrożone filety z ryby kroję na połówki, solę i posypuję cuminem. Obtaczam w jajku i panierce, a następnie smażę na złocisty kolor.
Cukinię kroję na małe kwadraty i wrzucam na 2-3 min na rozgrzany olej. Odkładam na papier kuchenny.
Frytki podpiekam w piecyku zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Dla każdego układam na talerzu kompozycję z przygotowanych produktów.
Super pomysł na zdrową wersję fish and chips :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńDokładnie tak, często szukam zdrowszych rozwiązań 😊
OdpowiedzUsuń