piątek, 4 września 2015

Kurczak w jesiennej oprawie





Tak trudno uwierzyć, że to, co nas uszczęśliwiało zaledwie dwa dni wcześniej,
nie istnieje, zniknęło, zapomniało o nas.
Snuję się bez nastroju, żyję jak w amoku,
z przedziwnym uczuciem,
jakby lata w ogóle nie było.
Szkoda.że ten radosny czas trwa tak krótko,
najpierw szaleje, rozpala nasze zmysły,
a później znika niczym ulotny kochanek
i pozostawia nas samym sobie.
No, to teraz sobie radźcie sami z chłodem i słotą,
ustawcie odbiór na mgliste poranki i nostalgiczne wieczory.
Ja się nie poddaję i w mojej kuchni wyciągnę wszystko, co  najlepsze w nadchodzącej jesieni.
Zatem zaczynamy !

Kurczak w sosie paprykowym z domieszką curry

Składniki:

500 g piersi z kurczaka
200 g zielonej fasolki z puszki lub mrożonej
pół czerwonej papryki
1 średnia cebula
pół szklanki śmietany
sól, po łyżeczce curry i ostrej, mielonej papryki

Piersi z kurczaka kroję na duże, podłużne kawałki. Podsmażam w oleju z dodatkiem przypraw. Po 5 min dodaję pokrojoną w pióra cebulę, a po kilku minutach wlewam wodę, aby lekko zakrywała mięso. Po 20 min gotowania dodaję zieloną fasolkę. Całość gotuję jeszcze przez 10 min, a na koniec dodaję śmietanę i kawałki papryki. Zostawiam garnek na płycie jeszcze przez 2 min.
Sos najlepiej smakuje ze świeżym, chrupiącym pieczywem. Można go też podać z ugotowanym na sypko ryżem.








Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.