Jestem maniaczką warstwowych sałatek.
Te same składniki, ale podane w tradycyjny sposób,
nie robią takiego wrażenia.
Kiedy podaję je w przezroczystych szklankach czy salaterkach,
dają wrażenie elegancji.
Aż chce się odkrywać poszczególne warstwy.
W takiej formie podawania tkwi wiele możliwości.
Możemy tworzyć własne kompozycje składnikowe,
łączyć nieoczywiste smaki.
Nikt nam nie powie, że to nie pasuje,
bo to nasza wyobraźnia smaków i nasz wyjatkowy gust kulinarny.
Dzisiaj proponuję Wam sałatkę z moich ulubionych składników,
Jest lekka i orzeźwiająca.
W domu wszyscy zgodnie stwierdzili,
że jest wprost idealna na świąteczne śniadanie.
Na pewno będzie lekką odskocznią po wigilijnej kolacji
pełnej pierogów, kapusty i ryb.
Lekka sałatka z twarożkiem, papryką i pomidorami
Składniki:
300 g twarogu
mała czerwona papryka
mała zielona papryka
2 pomidory
garść rukoli
duży ząbek czosnku
szklanka jogurtu naturalnego
sól, pieprz, oregano, bazylia
Twarożek rozgniatam widelcem i mieszam z sosem czosnkowym ( szklanka jogurtu naturalnego,
łyżka majonezu, rozdrobniony duży ząbek czosnku, sól, pieprz ).
Pomidory kroję w dużą kostkę i podsmażam przez 2-3 min na odrobinie oliwy z dodatkiem soli, bazylii i oregano.
Papryki oczyszczam, kroję na duże kawałki i podpiekam w piecyku z funkcją grillowania do zrumienienia skórki ( 180 stopni, ok.20 min ). Po ostudzeniu zdejmuję skórkę i kroję paprykę na podłużne paski.
Układanie warstw w salaterce:
pomidory
porcja twarożku
grillowana papryka
porcja twarożku
rukola
po składnikach pomyślałam, że to sałatka z surowych warzyw, a tu takie fajne połączenie :))
OdpowiedzUsuńUwielbiam grillowane warzywa, więc stąd ten pomysł :)
UsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńJa nie mam cierpliwości do warstwowych sałatek; wszystko wrzucam do miski jak leci ;)
A ja wręcz przeciwnie, okrywam w sobie pokłady cierpliwości ( mimo dość nerwowego usposobienia ) :) Uwielbiam patrzeć na wielowarstwowy efekt końcowy.
OdpowiedzUsuń