środa, 18 listopada 2015

Market batata, czyli ziemniaki w tunezyjskim sosie pomidorowym


Jeśli macie dosyć uporczywej mżawki,
porannej mgły zasłaniającej szczęście
i przygnębiającego widoku na życie,
zajrzyjcie do tunezyjskiej kuchni.
Ta wyleczy wszystkie Wasze dolegliwości
i pobudzi zmysły.
Weźcie nasze pyszne, jesienne ziemniaki,
wrzućcie do tunezyjskiego sosu z kurczakiem,
dodajcie zieloną paprykę,
a wyczarujecie wspaniały obiad jesienny.
Już sama mieszanka kolorów spełnia funkcje terapeutyczne.
W każdym razie ja tak mam.
Najpierw upajam się widokiem,
a dopiero później biorę się za konsumpcję.
Jestem pewna, że to proste, tunezyjskie danie
dostarczy Wam podobnych emocji.

Market batata, czyli kurczak z ziemniakmi w sosie pomidorowym

Składniki:

3-4 kawałki kurczaka
4 średnie ziemniaki
3 łyzki koncentratu pomidorowego
1 cebula
2 zabki czosnku
1 mała papryka
1 łyzeczka harissy lub ostrej mielonej papryki
sól, pieprz, cumin ( kmin rzymski )
natka pietruszki
olej do smażenia

Na dnie garnka z szerokim dnem układam kawałki kurczaka, dodaję olej, koncentrat pomidorowy, harissę i przyprawy. Mieszam wszystkie składniki i stopniowo podgrzewam. Po chwili dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek. Po 2-3 min podsmażania dolewam odrobinę wody, ponownie mieszam, a następnie uzupełniam poziom wody, aby przykryła mięso. Po 15-20 min gotowania dodaję obrane, umyte i pokrojone na ćwiartki ziemniaki oraz posiekaną w pióra cebulę. Sos gotuję przez kolejne minuty aż do miękkości ziemniaków. Należy jednak uważać, aby się nie rozgotowały. Na 2-3 min przed końcem dodaję pokrojoną na duże kawałki paprykę.
Gotowe danie posypuję natką pietruszki













Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.