Myślę, że w ponury, listopadowy piątek jak dziś
nie odmówicie porcji makaronu z łososiem.
Nie jest to bogata wersja z dominującym łososiem,
lecz codzienna, gdzie niewielkie ilości tego rybnego przysmaku
dają wystarczający smak.
Wystarczy tylko dobry makaron i trochę łososia,
aby dzień od razu zrobił się przyjemniejszy.
Danie praktycznie robi się samo,
więc świetnie się wtapia w tło pracowitego tygodnia.
Przekonujące ? Zatem do dzieła !
Makaron z łososiem i oliwą
Składniki:
400 g makaronu
200 g łososia ( filet )
pół cebuli
garść natki pietruszki
oliwa
sól, pieprz
starty parmezan do posypania
W trakcie gotowania makaronu podsmażam kawałki łososia z dodatkiem odrobiny oliwy. Dodaję pokrojoną cebulę i przyprawy. Podsmażam jeszcze przez chwilę, wielokrotnie mieszając całość. Na koniec wrzucam posiekaną natkę pietruszki.
Na talerzu układam porcję ugotowanego al dente makaronu, a na nim układam kawałeczki łososia i polewam oliwą z natką pietruszki. Posypuję startym parmezanem.
Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń