sobota, 23 maja 2015

Kolacja w wersji light dla miłośników ryby



Jakby nie było, to mamy pełnię wiosny.
Ptaki szaleją, zieleń wykracza poza bariery swoich możliwości.
Niech Was nie zraża monsunowy deszcz, który zaczyna lub kończy każdy dzień,
bo to już ten czas,
kiedy ogarnia nas ochota na lekkie potrawy,
szybkie surówki i pstrokate dodatki do sałaty.
Nikt nas nie przekona do wielogodzinnego stania w kuchni,
gotowania rozgrzewających zup czy zawiesistych sosów.
Chcemy coś szybko posiekać, polać oliwą 
i posypać nieprzyzwoitą ilością ziół.
Tak też zrobiłam i dzisiaj,
bo wiosnę noszę w sercu.
Dla wyjątkowo wygłodniałych lepsza będzie wersja z dodatkiem ryżu.
Mnie nie zależało na zabiciu całodziennego głodu,
ale o lekką kolację  bez dodatkowego obciążenia.
Przeżycia minionego dnia w zupełności mi wystarczą.


Panierowana ryba z mizerią i rzodkiewką

Składniki:

filety z mintaja lub morszczuka
bułka tarta 
jajko
olej do smażenia
1 zielony ogórek 
3-4 rzodkiewki
2 łyżki jogurtu naturalnego 
1 łyżka śmietany
sól, pieprz
świeży koperek







Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.