Broniło się twardo przed lodowatym wiatrem,
ale przyniosło odrobinę nadziei.
Dla mnie słońce to nie tylko ochota na lato i wyjazdy,
ale przede wszystkim natychmiastowe skojarzenia z Tunezją.
Chrupiąca bagietka z zaprzyjaźnionej piekarni,
ranne przeciskanie się przed wszędobylskim słońcem
i wyprawa po świeżo zrobione kiełbaski z baraniny.
Doskonała mieszanka przypraw i podsmażanie w gorącej kuchni
na jeszcze bardziej gorącym oleju
potrafią zdziałać cuda.
Nawet niejadki rozglądają się za dokładką.
W Polsce możecie kupić merquezy we francuskich marketach.
Nie będą dorównywać smakiem tunezyjskim specjałom,
ale przynajmniej choć trochę przybliżą Wam arabskie klimaty.
Sandwich z tunezyjskimi merguezami
Składniki:
300-400 g kiełbasek z baraniny merguez ( podsmażonych na rumiano )
ciabata
kilka frytek
kilka oliwek
jajko sadzone
harissa do posmarowania kanapki
oliwa z oliwek do polania harissy
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Jestem ciekawa Twojej opinii.