czwartek, 28 maja 2015

Tunezyjskie merguez, czyli kiełbaski doskonałe



Dzisiaj wreszcie ponowne przebłyski słońca.
Broniło się twardo przed lodowatym wiatrem,
ale przyniosło odrobinę nadziei.
Dla mnie słońce to nie tylko ochota na lato i wyjazdy,
ale przede wszystkim natychmiastowe skojarzenia z Tunezją.
Chrupiąca bagietka z zaprzyjaźnionej piekarni,
ranne przeciskanie się przed wszędobylskim słońcem
i wyprawa po świeżo zrobione kiełbaski z baraniny.
Doskonała mieszanka przypraw i podsmażanie w gorącej kuchni
na jeszcze bardziej gorącym oleju
potrafią zdziałać cuda.
Nawet niejadki rozglądają się za dokładką.
W Polsce możecie kupić merquezy we francuskich marketach.
Nie będą dorównywać smakiem tunezyjskim specjałom,
ale przynajmniej choć trochę przybliżą Wam arabskie klimaty.

Sandwich z tunezyjskimi merguezami

Składniki:

300-400 g kiełbasek z baraniny merguez ( podsmażonych na rumiano )
ciabata
kilka frytek
kilka oliwek
jajko sadzone
harissa do posmarowania kanapki
oliwa z oliwek do polania harissy








Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.